Skal gi råd

Litteraturfestivalens råd møtes klokken to i ettermiddag for å gi sine anbefalinger.

Ingunn Aagedal Schinstad E-post
Publisert 09.10.2008 kl 08:47 Oppdatert 09.10.2008 kl 12:21

Tips en venn på e-post:


...
Tre av rådets 15 medlemmer: Nan Bentzen, Gudmund Moren og Øyvind Berg. Foto: ingunn.aagedal.schinstad/Erik Lindholm Hansen/Silje Rindal

De skal gi sine anbefaling om hvordan styret og ledelsen skal håndtere invitajonen av David Irving.

En ringerunde GD har gjennomført viser at mange av rådets medlemmer er skeptiske til at David Irving kommer til Litteraturfestivalen, og avventer ledelsens redegjørelse i kveld. Øyvind Berg er blant de som reagerer sterkest.

- Jeg synes det var ekstremt ubetenksomtå invitere ham. Vi trenger ikke gi Irving flere mikrofoner. Det blir problematisk å sitte i rådet etter dette, og jeg vil vurdere situasjonen etter møtet på torsdag, sier Berg.

Innspill

Litteraturfestivalens råd har ingen formell makt, men skal komme med innspill med hensyn til vekting av program, tips på forfattere og enkeltposter i forbindelse med festivalen. Flere av medlemmene er tungvektere innenfor norsk kulturliv, derfor er det ventet at ledelsen og styret i Litteraturfestivalen vil lytte til rådets anbefalinger.

Rådet består av 15 medlemmer. Ti av dem er utpekt av institusjoner som er Litteraturfestivalens støttespillere, fem medlemmer er valgt på fritt grunnlag.

Full tillit

GD har vært i kontakt med rådsmedlemmene. Alle har full tillit til ledelsen av festivalen, men flere er skeptiske til selve invitasjonen.

- Men når han først har fått den, synes jeg det er feil å trekke den tilbake. Det er også en måte å gi ham oppmerksomhet på. Jeg er opptatt av hvordan vi skal gi ham minst mulig blest, sier Anne-Britt Sandvik.

- Lite ydmyke

Hun mener festivalledelsen har vært lite ydmyke i forhold til motargumentene som har kommet fram etter at David Irvings navn ble offentliggjort. Gudmund Moren er også skeptisk.

- Det skal være en glede og en ære å bli invitert til Litteraturfestivalen, det fortjener ikke Irving, sier han. Nan Bentzen Skille er mot at invitasjonen ble sendt, men mener Irvings besøk kan brukes til noe å diskutere viktige, prinsipielle spørsmål, og til å trekke inn Sigrid Undset inn i debatten.

- Sigrid Undset selv var meget kritisk til de som skrev historie. Hun mente blant annet at flere historikere som omtalte Norge under katolisismen hadde en skjult agenda og fortiet viktige deler av sannheten, slik at det nærmer seg fusk. Ting ble fortiet hvis det ikke passet inn i deres verdensbilde, sier Skille.

Litteraturfestivalen har innkalt til en pressekonferanse før rådets møte klokken 12.30 torsdag.

Les mer her: Kaller inn til pressekonferanse

På forsiden nå


...

Alvorlig trafikkulykke ved Sjoa

Tre kritisk skadde og tre alvorlig skadde.

...

Følger med, men lar ikke terrortrusselen ødelegge sommeren

På Strandpromenaden på Lillehammer er det lite som vitner om at en terrortrussel henger over landet. Men mellom volleyballkampene følger ungdommen spent med.

...

Følg Norway Cup direkte

GDs reporter Jørgen Aagedal Sundt er tilstede på Ekebergsletta og oppdaterer live fra det som omtales som "Verdens største fotballturnering", Norway Cup. Se video under live-oppdateringen

Lillehamring sluppet fri

To menn som ble tatt med over tre kilo hasj og 300.000 kroner i kontanter, er sluppet fri av politiet.