...
SØTT OG GODT: Sirupstynnkaker er svært ettetraktet julemat. Foto: Dagfinn Hovland

Julebakstens svar på indrefileten

Det er søtt, seigt og svært ettertraktet. Julebakstens svar på indrefileten. Nå har bygdekvinner i Øyer fått en innføring i kunsten å lage den tradisjonsrike sirupstynnkaka fra Østerdalen.

Publisert 11.11.2009 kl 13:52 Oppdatert 11.11.2009 kl 14:12

Tips en venn på e-post:


Bilder: Slik skal det gjøres

Julebakstens svar på indrefileten: sirupstynnkaka fra Østerdalen.


Fredag og lørdag var 15 kvinner fra Øyer, Tretten, Gausdal og Lillehammer samlet på skolekjøkkenet på Øyer ungdomsskole for å lære å lage og steke sirupstynnkake av Tordis Trønnes fra Tretten.

Sirupstynnkake er en god, gammel, men fortsatt aktuell og populær tradisjon til jul.

- Jeg har lært bakekunsten av svigermor. Hun er fra Stai i Østerdalen, forteller Tordis, der hun står ivrig opptatt med å kjevle ut leiven.

Oppskriften har hun fått fra henne, og det er den deltakerne på Øyer bygdekvinnelags kurs bruker når de skal lære kunsten. Fredagen gikk med til å lage deigen, som består av mjøl, vann og margarin.

Kort fortalt må en varme opp vannet, ha i margarinen og la det koke godt.

Deretter heller en det kokte vannet over mjølet og rører godt. En rører også deigen av og til før den blir kald.

Deigen står så til neste dag eller til den er kald. Kakesmurningen som bygdekvinnene benytter når de steker kakene består av både seterrømme, fløte, sirup og mye kardemomme. Før sirupen helles i, varmes det andre opp slik at sirupen blandes godt.

I Østerdalen kalles smurningen «kossa». Av deigen tar en små emner og baker tynn leiv. Legger den på middels varm takke og steker den på den ene sida. Snur og smører med en pensel på hele leiven, lar den ligge litt, bretter sammen og steker den ferdig.

Til slutt tas den av takka og skjæres opp i passe stykker. Både medlemmer og ikke medlemmer deltok på bygekvinnelagets kurs fredag og lørdag. Kvinner i alle aldre, fra den yngste på 35 til den eldste på 77.

De som ikke ble ferdige, tok deigen med seg hjem og avsluttet baksten hjemme. Og vi som var så heldige å få smake avskjær - rester av kaka, dro hjem med en god smak i munnen.

Neste gang bygdekvinnene i Øyer inviterer til smaksopplevelser, er 1. desember. Da er det adventsmøte med rakafisk hos Anita Lerfald og Geir Vedum.

På forsiden nå


...

22 alarmer i påsken

Norsk Luftambulanse på Dombås hadde 22 alarmer i påsken. Det har langt fra vært noen stor ulykkespåske i fjellet.

...

Venter stor trafikk

Vi holder deg oppdatert på køer, vær og føreforhold på de største hovedfartsårene mellom Dovre til Oslo. Du får også linker til nyheter og reportasjer på reisen - til glede for bilens passasjerer.

Anmeldt for kjøring uten førerkort

Mann i 30-årene stoppet ved Rudshøgda.

- Kjempepåske i fjellet

Øystein Gården på Rondvassbu må helt tilbake til rekordåret 1999 for å finne så mange overnattingsdøgn i påska. Også turisthyttene i Jotunheimen har hatt en god avslutning på påska, med nydelig vær og mye folk.