Både abonnenter og ikke-abonnenter er herved invitert til å være med på 17. maifeiring på GD.no. Sol Vår Haukaas Olsen og Ole Martin Sjetne er programledere for sendingen som starter klokken ni om morgenen.

– Skal speile den gode stemningen

Programlederne vil ha base i Søndre Park i Lillehammer, men innslag fra hele dalen blir en viktig del av sendingen. Prosjektleder Sjetne sier han gleder seg veldig.

– I år blir det en annerledes 17. mai for mange, og i langt større grad en hjemme-feiring. Vi skal speile den gode stemningen som mange likevel kjenner på denne dagen, sier Ole Martin Sjetne.

Innslagene vil favne bredt, både geografisk og aldersmessig.

– Vi har blant andre intervjuet barnehagebarn og vi har snakket med hundre år gamle Jossi Lind fra Lillehammer, sier Sjetne for å understreke poenget.

– En verdig og fin feiring

Medprogramleder Sol Vår Haukaas Olsen er enig.

– Jeg gleder jeg meg mest til å vise folk glimt fra den fantastiske byen vår og vakre Gudbrandsdalen på selveste nasjonaldagen. Det er så mange fine folk i Gudbrandsdalen som gjør sitt ytterste for å få en verdig og fin feiring av landet vårt, og denne festen vil vi gjerne dele med seerne. Selv om dette blir en litt annerledes feiring for mange av oss i år, håper jeg vi skal klare å sette alle i god 17. mai stemning, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Forventer spektakulær dessert

Journalist Jørn Dissen besøker mange av kommunene i GD-distriktet for å snakke med folk om nasjonaldagsfeiringen.

– Og vi skal ha gjester, god musikk, aktiviteter og morsomme innslag, sier Sjetne.

Blant gjestene er kakebaker Hilde Løkken skal vise hvordan man pynter den perfekte 17. mai-kaka, og kokken Tor, Tor Kramprud fra Øyer, som er med i den showene kokkesammenslutningen The Flying Culinary Circus.

– Han har lovet å lage en spektakulær dessert, sier Sjetne hemmelighetsfullt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Litt pute-TV

Også russen får et eget innslag. Det vil si, journalist Anders Espe (28) har tatt på seg oppgaven med å fullføre noen av russekravene.

Han har iført seg sin ti år gamle russedress og får oppdrag av både det pinlige og det ubehagelige slaget direkte fra prosjektlederen. Vi sier ikke mer.

– Ta gjerne kontakt

17. mai redaksjonen vil gjerne ha innspill fra personer som har gode tips til spennende innslag på nasjonaldagen.

– Hvis noen skal feire på en spesiell eller kreativ måte, vil vi gjerne at de tar kontakt. Kanskje får de GD på besøk, sier Sjetne.

Han oppfordrer også alle til å dele sin 17. maifeiring under emneknaggen #heledalenfeirer.

– Noen av bildene blir presentert underveis i sendingen, og de som legger ut bilder er med i trekningen av fine premier. Blant annet turutstyr til sommeren, sier Sjetne.

Feiringen på GD.no avrundes etter planen med å synge «Ja, vi elsker» cirka klokka 13, i tråd med markeringen i NRK og TV2 og på oppfordring fra kultur- og likestillingsministeren.

– Jeg tror dette blir veldig bra

I tillegg til GD-ansatte har 33 studenter fra TV-fag ved Høgskolen i Innlandet 17. mai-prosjektet som en del av sin eksamensoppgave. Prosjektleder for den tekniske delen av sendingen, Andreas Archer Dreyer, forteller at samarbeidsprosjektet kom i gang nettopp på grunn av koronaepidemien. Flere store prosjekter, som studentene skulle vært involvert i, blant annet Gullruten på TV2, ble avlyst. Studentene kom selv på ideen med en digital nasjonaldagsfeiring som et alternativ. Dreyer sier skolen tok kontakt med GD, som hadde egne planer. Sammen kunne begge parter øke ambisjonsnivået.

– Det har vært ekstremt krevende, men kjempegøy å samarbeide om 17. mai sendingen. Det er første gang vi har et sånt redaksjonelt samarbeid om en flerkameraproduksjon, sier Dreyer.

– Veldig, veldig travelt

Ole Martin Sjetne, som har tre barn i barnehagealder, innrømmer at oppkjøringen til årets nasjonaldag har vært veldig annerledes enn i et vanlig år.

– Det har vært veldig, veldig travelt. Jeg har blitt minnet på hvor mye arbeid det ligger bak å jobbe TV. Det er mye som skal klargjøres, og i år har det vært ekstra mye på grunn av koronarestriksjonene. Vi må hele tenke på at vi må stå med god avstand fra hverandre i alle sammenhenger. Men jeg tror dette blir veldig bra. Vi prøver å få til at alle i GD-distriktet skal få lokalt og godt innhold som de kan kose seg med på nasjonaldagen!

Bildeserie

Se bilder fra barnehagetoget og litt av hvert annet

Fred inviterte 700 Facebook-venner på 17. mai-fest

Venninnene fikk ideen om den spektakulære feiringen i fjor: – Helt magisk

Tok bunadsoppgjør – nå strømmer støttemeldingene inn

Martin avsluttet festen med tale: – Angret litt på at jeg hadde sagt ja