18,6 grader ga ny norgesrekord torsdag morgen

SNØEN FORSVINNER: 9,8 plussgrader på Bjorli torsdag morgen. 18,6 grader i nabobygda vest for Lesja var ny norgesrekord i januar.

SNØEN FORSVINNER: 9,8 plussgrader på Bjorli torsdag morgen. 18,6 grader i nabobygda vest for Lesja var ny norgesrekord i januar. Foto:

På Åndalsnes i Lesjas nabokommune ble det satt ny norgesrekord torsdag morgen med 18,6 plussgrader.

DEL

LESJA: På det tidspunktet hadde Meteorologisk institutt aldri før målt høyere temperatur i januar. Forrige rekord på 17,9 grader ble målt i Tafjord i 1989.

Les også: Skiturer på blanke stålisen – og i silende regnvær

9,8 plussgrader på Bjorli

Den rekordvarme fønvinden var godt merkbar også i vårt distrikt. Torsdag morgen registrerte Meteorologisk institutt 9,8 plussgrader på Bjorli.

Men bare en times tid etter den historiske januar-rekorden ble satt på Åndalsnes, hadde den offisielle målingen på Sunndalsøra passert 19 plussgrader.

– Nå venter vi spent på om temperaturen vil passere 20 grader i løpet av dagen. Det vil være helt utrolig, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

MYE NEDBØR: Værobservatør Olav P. Amundgård, Lesja, målte 590 millimeter nedbør i 2019.

MYE NEDBØR: Værobservatør Olav P. Amundgård, Lesja, målte 590 millimeter nedbør i 2019. Foto:

3,6 grader over normalen

Han legger til at 2019 ble det 19. varmeste året siden 1900. Temperaturen i desember 2019 var tre grader over normalen, opplyser klimaforsker Jostein Mamen.

Hos værobservatør Olav P. Amundgård i Kjøremsgrende på Lesja var gjennomsnittstemperaturen i desember 3,6 kuldegrader som er 3,6 grader over normalen for måneden.

For hele fjoråret ble det en gjennomsnittstemperatur i Lesja på 2,9 plussgrader. Dette er 1,4 grader over normalen.

590 millimeter nedbør

I fjor kom det 590 millimeter nedbør på målestasjonen i Kjøremsgrende. Dermed ble 2019 ett av de tre mest nedbørrike årene som Olav P. Amundgård har registrert på de over 40 årene han har samlet data om temperatur og nedbør.

Artikkeltags