Gå til sidens hovedinnhold

18,6 grader ga ny norgesrekord torsdag morgen

Artikkelen er over 2 år gammel

På Åndalsnes i Lesjas nabokommune ble det satt ny norgesrekord torsdag morgen med 18,6 plussgrader.

LESJA: På det tidspunktet hadde Meteorologisk institutt aldri før målt høyere temperatur i januar. Forrige rekord på 17,9 grader ble målt i Tafjord i 1989.

Les også: Skiturer på blanke stålisen – og i silende regnvær

9,8 plussgrader på Bjorli

Den rekordvarme fønvinden var godt merkbar også i vårt distrikt. Torsdag morgen registrerte Meteorologisk institutt 9,8 plussgrader på Bjorli.

Men bare en times tid etter den historiske januar-rekorden ble satt på Åndalsnes, hadde den offisielle målingen på Sunndalsøra passert 19 plussgrader.

– Nå venter vi spent på om temperaturen vil passere 20 grader i løpet av dagen. Det vil være helt utrolig, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

3,6 grader over normalen

Han legger til at 2019 ble det 19. varmeste året siden 1900. Temperaturen i desember 2019 var tre grader over normalen, opplyser klimaforsker Jostein Mamen.

Hos værobservatør Olav P. Amundgård i Kjøremsgrende på Lesja var gjennomsnittstemperaturen i desember 3,6 kuldegrader som er 3,6 grader over normalen for måneden.

For hele fjoråret ble det en gjennomsnittstemperatur i Lesja på 2,9 plussgrader. Dette er 1,4 grader over normalen.

590 millimeter nedbør

I fjor kom det 590 millimeter nedbør på målestasjonen i Kjøremsgrende. Dermed ble 2019 ett av de tre mest nedbørrike årene som Olav P. Amundgård har registrert på de over 40 årene han har samlet data om temperatur og nedbør.