Gå til sidens hovedinnhold

19-åring fra Lillehammer helt til topps i forskerkonkurranse

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag gikk Whydah Uwampa Kwizera fra Lillehammer gikk helt til topps da Forskningsrådet kåret vinneren i konkurransen «Unge forskere».

Whydah Uwampa Kwizera er fra Lillehammer, nærmere bestemt Vingrom og går tredje året på Gjøvik videregående skole. Før den tid gikk hun på Hammartun i Lillehammer

Whydah har vunnet førsteprisen på 10.000 krone og reisestipend. Samtidig er Whydah uttatt til å representere Norge i både den europeiske konkurransen og i den verdensomspennende konkurransen for unge forskere.

Whydahs forskningsprosjekt har hun gitt tittelen «An investigation of genomic alteractions for the survival of high-grade astrocytic tumours»

Forsket i biologi

Whydah har levert en oppgave i konkurranseklassen «Naturvitenskap og teknologi». Hun har forsket innenfor biologi, et fag hun faktisk ikke har på skolen.
Whydah har drøftet om endringer i genene har noe å si for hvordan du responderer på kreftbehandling ved kreft i hjernen og hva det har å si for overlevelsesraten ved hjernekreft.

Ifølge en pressemelding fra Fylkeskommunene så har Whydah alltid hatt interesse for hjernen som hun synes er like «stor» som universet.
GD har ikke lykkes i å tak i Whydah fredag ettermiddag fordi hun er opptatt med arrangement i regi av forskningsrådet.

Fylkesordfører Even Aleksander Hagen (AP) uttaler gjennom fylkeskommunens Twitter at det «er kult at unge talenter fra Oppland markerer seg i en slik sammenheng. Det er betryggende at det gror godt blant yngre generasjoner, og at vi har mange kloke hoder som står klar til å løse framtidas utfordringer»

I alt var det 24 finalister i Unge forskere 2019. De var valgt ut blant 153 innsendte prosjekter til konkurransen.

De 24 utvalgte finalistene har stilt ut sine prosjekter hos Norsk Forskningsråd og deltatt på fredagens prisutdeling.

Whydah fra vanlig skole

Whydah utmerket seg ved å være i et mindretall blant finalistene, nemlig dem som kommer fra en ordinær norsk videregående skole, og ikke en fra en internasjonal skole slik de fleste finalistene gjør.

Konkurransen Unge Forskere er ifølge nettsiden til Norges forskningsråd den eldste forskningskonkurransen for ungdom i Norge. I 50 år har ungdom fra hele landet sendt inn sine prosjekter og knivet om de gjeveste prisene.

Det konkurreres i to klasser: Naturvitenskapelig og humanistisk klasse. I tillegg er det en egen klasse for ungdomsskolen. Grupper på opptil tre deltakere kan delta i konkurransen. Deltakerne kan ikke ha fullført mer enn ett års høyere utdanning. Konkurransen er for ungdom fra og med 13 år til og med 19 år.