Gå til sidens hovedinnhold

20 år med mistenksomhet og frykt

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Sprikende rester etter World Trade Center vitner om et angrep som for 20 år siden rystet en hel verden. Lørdag 11. september er det to tiår siden terrorangrepene i USA. Nesten 3 000 mennesker ble umiddelbart drept, og svært mange ble skadet. Terroren varslet noe nytt og foruroligende. Frykten for nye terrorangrep i Vesten vokste. Vi kjente oss brått mer utsatt og sårbare.

Mistenksomheten og frykten for «de andre» økte. Forskning viser at muslimfiendtlighet, fordommer og negative holdninger til muslimer er et problem i Norge. De siste ti årene har personer med høyreekstreme og innvandringsfiendtlige holdninger utført to alvorlige terrorangrep i Norge.

Både terrorangrepene i New York og i Norge er ekstreme handlinger. Men diskriminering og hets lever i beste velgående. I hverdagen og i små lokalsamfunn.

Å fjerne støtten til HRS er et viktig skritt i kampen mot fremmedhat og diskriminering

Derfor har regjeringen laget «Handlingsplan mot diskriminering av og hat mot muslimer». Det er bra. Dilemmaet er at regjeringen samtidig har gitt statsstøtte til den innvandrer- og islamkritisk organisasjonen HRS. Frp og Sylvi Listhaug garanterte senest denne uken at støtten skal bestå så lenge Frp får være med og vedta statsbudsjetter. I komiteen som har samlet inn penger til Carl I. Hagen sin valgkamp sitter Hege Storhaug, kjent fra organisasjonen Human Rights Service. Både V, KrF, Ap, Sp og SV ønsker å fjerne støtten. Erna Solberg har ikke villet svare.

Å fjerne støtten vil være et viktig skritt i kampen mot fremmedhat og diskriminering. Vi ser økende polarisering, både nasjonalt og internasjonalt. Avstanden mellom de to bassengene der tårnene til World Trade Center sto, bør minne oss om hvor viktig det er å bekjempe fremmedhat. Navnene til alle ofrene på bronseplater rundt bassengene bør minne oss om at vi alle har et ansvar.