Gå til sidens hovedinnhold

Å flytte klagebehandlingen over til ei nemnd, er rett og slett udemokratisk

Artikkelen er over 2 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I rovviltnemndene er det gjort flere vedtak om felling av ulv kommende jaktsesong. Sist ut var nemnda som forvalter ulven innenfor ulvesona, som vil felle tre flokker. Rovdyrforvaltning blir trolig også i år en maraton av en øvelse, der vedtak etterfølges av klager, og en endelig klagebehandlingen i Klima- og miljødepartementet.

Vi har noen år bak oss der dette behandlingsforløpet har skapt mye støy. Både protestene mot rovviltnemndenes vedtak og de berørte områdenes forsøk på å forsvare nemndene, har blitt forutsigbare øvelser. Går alt som vanlig nå, kommer ikke Ola Elvestuen (V) med endelig avklaring om fellingskvoter på ulv før innunder jul.

Regjeringen har nå flere forslag til endringer av rovviltforvaltningen ute på høring. Den regionale innflytelsen kan bli mindre, og den endelige klagebehandlingen kan ende opp i ei nemnd.

Vi advarte mot dette da Venstre sin inntreden i Solberg-regjeringen gjorde dette til Regjeringens politikk. Å redusere den regionale innflytelsen bryter med alle mål om at beslutninger skal tas så desentralt som mulig. Det vil bidra til økt støy i de deler av landet som akkurat nå betaler den høyeste prisen for vedtaket om at vi skal ha ulv i Norge, og i tilstøtende områder der streifere dukker opp i beiteområder.

Vi tåler godt uenighet med en statsråd og en regjering når forvaltningssaker skal endelig avgjøres. Statsråd og regjering står til ansvar overfor Stortinget. Stortingsrepresentantene står til ansvar overfor folket, og folket kan bytte ut politikere de ikke vil ha. Det Regjeringen foreslår, er å frata oss alle muligheten til å trekke politikere til ansvar. Å flytte klagebehandlingen over til ei nemnd, er rett og slett udemokratisk. Det burde være så fjernt fra Venstre-politikk som det går an ...