Om en uke, søndag 20. november, starter årets fotball-VM. Normalt gleder fotballfans over hele verden seg til denne begivenheten. Denne gangen er det annerledes. Ikke bare fordi mesterskapet arrangeres i adventstida i stedet for om sommeren, noe som i seg sjøl oppleves rart, men fordi VM arrangeres i et land som aldri burde fått arrangere det.

Så når VM diskuteres, snakkes det ikke først og fremst om de beste spillerne og om hvem som er favoritter, men om vi i hele tatt skal se på VM eller ikke.

Boikott eller ikke boikott, er blitt det mest vanlige spørsmålet å stille fotballfansen før mesterskapet. Sjøl kjenner jeg flere som er tydelige på at de ikke skal se ett minutt av VM.

«Vi må vise at vi ikke er med på sportsvaskinga. Å se et VM som er blitt til ved å utnytte mennesker er uaktuelt», er hovedargumentet hos de som skal boikotte.

På andre sida har du dem som tenker å følge med, til tross for at de er enige om at det absolutt ikke er bra at Qatar fikk tildelt VM. «Det spiller ingen rolle om jeg ser VM eller ikke. Det påvirker ikke beslutningstakerne uansett», er ofte deres argument.

Årets VM vekker uansett ikke de samme følelsene som det normalt gjør. Til og med blant alle som tenker å se noen kamper og følge med, er det litt avventende og dempet stemning.

«Det er umulig å ikke få med seg alt det negative som skjer. Jeg kjenner sjøl at jeg blir prega av at VM er i Qatar», sa tidligere LFK-trener Rune Hagen da GD lagde sak om VM nylig.

Sportsvasking er blitt et kjempeproblem i idretten. I miksen finner du også brudd på menneskerettigheter, skrekkforhold for arbeidere og korrupsjon. Spørsmålet er i hvor stor grad vi kan skyve ansvaret vekk fra lederne for blant annet internasjonal fotball over på utøvere, trenere og publikum?

Jeg har respekt for både dem som vil boikotte og dem som vil se fotball-VM. Den enkelte må sjøl gjøre seg opp en mening, men min mening er at ansvaret i all hovedsak må ligge hos fotballederne og organisasjonene.

Det som er bra er oppmerksomheten rundt tildeling av mesterskap og sportsvasking som Qatar-VM har bidratt til. Når NRK og TV 2 har tv-sendinger fra VM vil det handle om fotball, men også om det problematiske med årets mesterskap.

Om all negativitet knyttet til arrangementet, Qatar og FIFA vil hjelpe ved neste mesterskapstildeling, det vet vi ikke ennå. FIFA har ikke framstått veldig endringsvillige. Samtidig bør de ta innover seg all kritikk som er kommet. Hvis ikke vil forholdet til fansen bli enda vanskeligere.

Det kan i ytterste fall kan føre til kollaps i hvordan hele den internasjonale fotballen er organisert.