– De gjør en uvurderlig innsats. De fortjener at vi har spesielt fokus på den jobben de gjør, sier distriktsleder i Kreftforeningen i Innlandet, Berit Jevnaker.

Gir energi

– Det er hyggelig å bli satt pris på, men å være frivillig er ikke noe offer. Det er fremfor alt givende og det gir energi, sier Elisabeth Winther, koordinator for arbeidet som gjøres i Lillehammer.

Sammen med seg har hun seks andre som hver fjortende dag samler barn fra 6 til 16 år ved Søre Ål skole for å gi dem et lite avbrekk fra en krevende hverdag.

Flere av de frivillige er studenter ved Høgskolen i Innlandet.

Tapsopplevelse selv

– Jeg er psykologistudent ved høyskolen, mistet sjøl far min som 7-åring. Jeg kan gjenkjenne følelsen av å være aleine og annerledes, sier Jeanette Nicolaysen.

Hun kommer fra Langhus. Hun synes det er godt å kunne bidra med å gi barna et avbrekk fra en krevende hverdag. Å få møte andre i samme situasjon, er ualminnelig viktig, sier hun. For egen del har hun stor nytte av treffene både faglig og menneskelig.

Gjør innrykk

– Det å kjenne på fellesskap med andre som har de samme erfaringer, tror jeg betyr veldig mye, sier Sarah Louise Karlsen, også hun student ved Høgskolen i Innlandet. Sarah Louise mistet også en av foreldrene som 16-åring, så gjenkjennelsen er der. Hun sier det gjør inntrykk å registrere hvor fort barna blir trygge og hvordan gruppen begynner å leve.

De frivillige i Lillehammer har en enkel ramme for arbeidet. De møtes hver fjortende dag på Søre Ål skole. Treffet starter gjerne med en kort samtale om hvordan hverdagen er, fortsetter med aktiviteter og leik og avsluttes med et enkelt måltid.

Ryggsekk livet ut

– Vi har uten tvil en god kreftomsorg i Norge. Men det er ikke sikkert vi har nok fokus på barn som pårørende. I mange tilfeller ender det med tap av foreldre. Det er krevende og gir i mange tilfeller barna en ryggsekk livet ut. Vårt lille bidrag er å gjøre situasjonen litt lettere for dem det gjelder. Det er viktig å kjenne på fellesskap og få prate, sier Elisabeth Winther.

Hun underslår ikke at hun setter pris på oppmerksomheten som gis og tilbakemeldingene som kommer ikke minst fra foreldrene.

Anbefales

– Vårt mål med å fortelle om dette i offentligheten, er ikke å framheve hvor flinke vi er, men å bidra til å rekruttere flere frivillige. Vise at det kan gjøre en forskjell.

– Og jeg må bare si det: Etter en kveld sammen med de flotte barna, er jeg bare full av energi. Det gir meg så mye å møte dem, leke og prate og ha det hyggelig, sier Winther.

Voksne med overskudd

En av foreldrene i gruppa sier hun har behov for å gi uttrykk for at tilbudet i regi av Kreftforeningens frivillige betyr svært mye for barna hennes og familien.

– Å leve med alvorlig sykdom over lang tid er spesielt krevende for barna. At de gis anledning til å møte voksne med overskudd, er stort. Lek og aktiviteter, selvfølgelig positivt. Men dette med at det gis rom for å fortelle hvordan en selv har det til noen som står utenfor og som har styrke til å ta imot, er helt avgjørende.

– All ære til Kreftforeningen som gjør stas på sine frivillige på denne dagen, sier trebarnsmoren i Lillehammer.