Gå til sidens hovedinnhold

Advarer mot farlig is: – Vi håper å unngå redningsaksjoner

Politiet i Innlandet advarer folk mot å bevege seg på isvann i lavereliggende strøk.

Den siste helgen har politiet mottatt mange meldinger fra bekymrede innringere som observerer at folk beveger seg på Mjøsa. Politiet og NVE går derfor felles ut og ønsker å advare folk mot usikker is.

Senest fredag gikk en person gjennom isen ved Helgøya og omkom. Nå er det vinterferie i Innlandet og politiet er bekymret for store bevegelser på spesielt Mjøsisen.

– Følg isvarslingen

Isvarsler Ånund Sigurd Kvambekk i NVE bekrefter at det er utrygge forhold på Mjøsa nå:

– Det er nå en økende vårisdannelse i lavereliggende strøk på snøfrie vann. Da kan selv 30 cm is være for lite. Isen kan etter en kald natt være fin å gå på, men den mister bæreevne ut på formiddagen.

NVE understreker også at vårisens dårlige bæreevne gjør at iskanten brister når man prøver å komme seg opp av vannet, så ispigger vil ikke være et godt verktøy lenger, man må holde avstand og ha med kasteline.

– Jeg oppfordrer alle til å følge med på isvarslingen til NVE hvis de skal bevege seg på islagte vann. Husk at også bæreevnen til isen vil kunne endre seg i løpet av dagen. Politiet baserer seg på de faglige rådene fra NVE og håper å unngå nye redningsaksjoner der liv kan gå tapt, sier Terje Krogstad, driftsenhetsleder i Innlandet politidistrikt.

Isvarsling NVE finner dere her: varsom.no/isvarsling/isvarsler/ostlandet og iskart.no

Gode råd:

  • Sjekk alltid isen før du beveger deg ut på isen
  • Minst 10 cm hard is. Ikke regn med is du lett borer eller hogger gjennom!
  • Gå flere sammen og hold litt avstand
  • Ha med sikkerhetsutstyr, kasteline er viktig ved våris-dannelse