Aktor ber om tre års fengsel for moren i Valdres-saken

Hamar  20190115.
Medforsvarer Ann-Turid Bugge t.h  og forsvarer Aasmund Olav Sandland under rettssaken i Eidsivating lagmannsrett.  Tiltalte moren ble  dømt til tre års fengsel for grov mishandling av datteren (13). Ankesaken forgår i Eidsivating lagmannsrett. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hamar 20190115. Medforsvarer Ann-Turid Bugge t.h og forsvarer Aasmund Olav Sandland under rettssaken i Eidsivating lagmannsrett. Tiltalte moren ble dømt til tre års fengsel for grov mishandling av datteren (13). Ankesaken forgår i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Aktor i Valdres-saken ber om at moren til Angelica dømmes til tre års fengsel. Bistandsadvokaten til jentas far mener han bør få 150.000 kroner i erstatning.

DEL

Mandag holdt aktor, førstestatsadvokat Arne Ingvald Dymbe, sin prosedyre.

– Hun har unndratt barnet helsehjelp gjennom en periode. Etter hvert som hun så at barnet ville få alvorlige skader og til slutt kunne dø, har hun fortsatt ikke tatt barnet til sykehus eller lege, sier aktoren til NTB etter prosedyren.

– Barns rettssikkerhet

– Det er viktig for barns rettssikkerhet at også foreldre tar sitt ansvar, selv om det er en vanskelig situasjon. Her skulle hun ha gjort dette ganske tidlig, og da ville dette barnet ha vært reddet, fortsetter aktor.

I tingretten munnet prosedyren ut i en påstand om fire års fengsel, hvorav ett år var betinget.

– I realiteten er dette tilnærmet det samme, sier aktor Dymbe om påstanden.

– Jenta var død

Han ba i prosedyren retten legge til grunn at 13-årige Angelica allerede var død da moren ringte etter ambulanse. I retten har sakkyndige betegnet det som sannsynlig at jenta hadde vært død i seks til tolv timer.

En ekspertanalyse av telefonsentralen til AMK-sentralen høres det ingen tegn til at moren utfører den livreddende førstehjelpen hun blir instruert til å gjøre – selv om dette ikke kan slås fast med 100 prosent sikkerhet.

– Ser man alle disse tingene i sammenheng, så mener jeg det foreligger straffeskjerpende omstendigheter, sa aktor Dymbe i retten.

Han understreket samtidig at det også for aktoratet er åpenbart at moren har vært i en vanskelig situasjon.

– Tok selv ansvar for behandlingen

I prosedyren gikk aktor også gjennom helsevesenets oppfølging av Angelica fra hun fikk diagnosen spiseforstyrrelser i 2012. Blant annet viste førstestatsadvokaten til brev som er funnet på den tiltalte morens PC.

«Jeg har gjort alt for at du skal ha det bra, til og med overtatt behandlingen selv», skriver moren, som viser til de «sprø legene» ved Drammen sykehus, der datteren en periode fikk behandling.

– Hun tar altså, slik hun skriver, ansvar for behandlingen selv, påpekte aktor Dymbe.

Faren ber om erstatning

Bistandsadvokaten til Angelicas far, Marianne Stein, holdt også prosedyre mandag. Faren, som er opprinnelig russer fra Ukraina og som bor i USA, har vært i Norge og vitnet i saken.

Bistandsadvokaten la ned påstand om en oppreisningserstatning til faren «etter rettens skjønn» – og at den passende kan settes til 150.000 kroner.

Angelica Heggelund (13) ble funnet død på ei hytte i Valdres 31. desember 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling. Moren er tiltalt for grov mishandling.

Valdres tingrett – for anledningen satt på Gjøvik – dømte moren til fengsel i tre år. Hun har ikke erkjent straffskyld. Kvinnens forsvarere har hele tiden hevdet at hun aldri skulle ha vært tiltalt i saken. Tirsdag holder de sin avsluttende prosedyre, før saken tas opp til doms.

Fakta om Valdres-saken

* Angelica Heggelund (13) ble funnet død i en hytte på Beitostølen i Valdres nyttårsaften 2015. Obduksjonen viste at hun døde av avmagring – eventuelt i kombinasjon med nedkjøling.

* Jentas nå 47 år gamle mor ble tiltalt for grov mishandling. Saken kom opp for Valdres tingrett 24. april 2017, og retten ble satt i tinghuset på Gjøvik. Seks uker var satt av til saken, men den ble avbrutt og utsatt da moren ble hentet i ambulanse dagen etter at den startet.

* Rettsoppnevnte sakkyndige har slått fast at kvinnen er strafferettslig tilregnelig.

* 26. februar 2018 startet den nye rettsbehandlingen i Gjøvik tinghus. 4. april holdt aktor sin prosedyre og la ned påstand om en fengselsstraff på fire års fengsel, hvorav ett år betinget med en prøvetid på to år. Saken ble avsluttet med forsvarernes prosedyre 5. april, og de ba om full frifinnelse.

* 15. mai 2018 ble kvinnen dømt til tre års fengsel. Dommen ble anket.

* Tirsdag 15. januar startet ankesaken i Eidsivating lagmannsrett på Hamar. Mandag 4. februar la aktor ned påstand om fengsel i tre år. Saken avsluttes med forsvarernes prosedyre tirsdag.

* Fylkesmennene i Oslo og Akershus og i Oppland mener barnevernet i både Bærum og Øystre Slidre har begått lovbrudd i behandlingen av 13-åringen.

* Dødsfallet utløste gransking av tre skoler hvor jenta hadde vært elev. Rapporten konkluderte med at skolene hadde gjort mye for 13-åringen, men de fikk likevel kritikk for at prosedyreregler ikke var fulgt.

* Saken er også omtalt som Lommedalen-saken fordi jenta og moren bodde i Lommedalen i Bærum før de flyttet til hytta i Valdres.

Kilde: NTB

Artikkeltags