Alle tiltak videreføres til over påske - også hytteforbudet

Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie kunngjorde tirsdag ettermiddag at regjeringen nå viderefører de strenge tiltakene for å bekjempe korona-epidemien.

Statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie kunngjorde tirsdag ettermiddag at regjeringen nå viderefører de strenge tiltakene for å bekjempe korona-epidemien. Foto:

Av

Alle tiltakene for å bekjempe koronaepedimien videreføres til over påske, kunngjorde statsminister Erna Solberg (H) under en pressekonferanse tirsdag ettermiddag. Det inkluderer forbudet mot å reise på hytta.

DEL

Det har snart gått to uker siden norske myndigheter innførte omfattende tiltak for å bekjempe korona-epidemien. Tiltakene, som er de sterkeste og mest inngripende her til lands siden andre verdenskrig, har blant annet inkludert å stenge skoler og barnehager.

Tiltakene ser ut til å bremse smitten

Under en pressekonferanse tirsdag redegjorde regjeringen for at de nå har bestemt at skoler og barnehager vil holdes stengt til over påske. Det gjelder også de andre tiltakene som ble innført den 12. mars. Samtlige tiltak blir forlenget til 13. april, opplyste statsminister Erna Solberg.

– Målet vårt er å ta hverdagen tilbake. Dessverre betyr regjeringens vedtak i dag sterke begrensninger på hverdagen vår, men vi gjør det for alle vi er glad i, sier Solberg.

– Tiltakene ser ut til å bremse smitten, men vi trenger mer tid for å se hvilken effekt de har. Regjeringen har fastsatt en strategi for å begrense smittespredningen som innebærer at hver enkelt som er smittet maksimalt skal smitte én annen person. Da vil helsevesenet ha kapasitet til å hjelpe alle som trenger det.

Se oversikt over noen av tiltakene nederst i saken.

Folk bør holde to meters avstand innendørs

Siden det er for tidlig å konkludere på om de iverksatte tiltakene er effektive, fortsetter derfor regjeringen med de strenge tiltakene. Det viktigste er å sikre at de som blir alvorlig syke, enten av korona eller andre årsaker, kan få hjelp i helsetjenesten. Samtidig som det er viktig at helsetjenesten ikke blir overbelastet, opplyser regjeringen i en pressemelding, som de la ut i forbindelse med pressekonferansen.

Helseminister Bent Høie (H) sa at man ikke bør være mer enn fem personer i en gruppe når man er ute, og at man bør holde minst én meters avstand til andre ute i det offentlige rom. Når man er innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre. Dette gjelder ikke folk som er i familie eller bor sammen.

Ingen hyttepåske

Helseministeren kunngjorde i forrige uke at regjeringen kommer til å forby overnatting på hytter som ikke er i kommunen man bor i. Forbudet mot å reise på hytta blir videreført. Det blir dermed ingen hyttepåske i år.

«Forbudet mot opphold på hytter/fritidseiendommer opprettholdes.", er blant de mange reglene som videreføres til etter påske.

– Skaff dere noen gode spill, lat som dere er på hytta, men bli hjemme, sier statsminister Erna Solberg.

2.566 personer i Norge er smittet

Til sammen 2.566 personer i Norge er per nå smittet, ifølge Folkehelseinstituttet. 196 personer er bekreftet smittet det siste døgnet.

62 personer har vært innlagt på intensivavdelinger ved sykehusene. 51 av dem er fortsatt innlagt, og antall innleggelser er økende, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Totalt er 70.608 personer testet for viruset. I gjennomsnitt har 4 prosent av dem testet positivt, og andelen har vært stabilt lav den siste uken. Så langt er det tolv personer i Norge som har dødd som følge av at de har vært smittet.

Fakta om tiltak som videreføres til og med 13. april

Dette er noen av tiltakene som myndighetene har bestemt at skal videreføres til og med 13. april 2020.

* De strenge hygienetiltakene fortsetter. Folk må holde fysisk avstand til hverandre, ha god håndhygiene og hoste i papir eller albuekroken.

* Ute i det offentlige rom, bør folk ha minst en meters avstand til andre mennesker. Når man er ute, bør man ikke være mer enn fem personer sammen i gruppe – med unntak av dem som er i familie eller i samme husstand. Innendørs bør folk ha minst to meters avstand til hverandre, men det gjelder ikke de som er i familie eller i samme husstand.

* Alle landets barnehager, barneskoler, ungdomsskoler, videregående skoler, høyskoler og universiteter og andre utdanningsinstitusjoner holder stengt.

* Barnehagebarn og barn på småskoletrinnet med foreldre som har samfunnskritiske funksjoner, fortsetter å få et tilbud i sin barnehage og skole.

* Reglene om karantene og isolasjon etter kontakt med smittede videreføres. Dersom du har vært i nær kontakt med noen som har fått påvist koronavirus, skal du være i karantene i 14 dager. Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i karantene i 14 dager fra den dagen du kom hjem. Dersom du har fått påvist eller testes for koronavirus, må du isoleres. Det betyr at du må holde deg hjemme hele tiden og ikke gå ut. Dersom testen er negativ, skal du fullføre karanteneperioden.

* Reglene for karantene ved innreise til Norge fra utlandet videreføres med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.

* Reglene om bortvisning av utenlandske statsborgere som ikke bor eller jobber i Norge, ved grensen, videreføres, med de unntak og presiseringer som gjelder i dag.

* Grensekontrollen på indre Schengen-grenser forlenges.

* Helsepersonell som jobber med pasientbehandling forbys å reise til utlandet. Forbudet gjelder både tjenestereiser og privatreiser, foreløpig ut april 2020.

* Kulturarrangementer, idrettsarrangementer og organisert idrettsaktivitet både innendørs og utendørs er forbudt.

* Alle virksomheter i serveringsbransjen, med unntak av serveringssteder der det foregår servering av mat, det vil si kantiner og spisesteder som kan legge til rette for at besøkende kan holde minst én meters avstand, holdes stengt.

* Servering av mat skal ikke skje som buffé. Serveringsbransjen omfatter restaurant, bar, pub og uteliv.

* Treningssentre, svømmehaller, badeland og lignende holder stengt.

* Virksomheter som tilbyr frisørtjenester, hudpleie, massasje og kroppspleie, tatovering, piercing og lignende holder stengt.

* Forbudet mot opphold på hytter og fritidseiendommer opprettholdes.

* Alle landets trafikkstasjoner holder stengt.

* Kollektivtransporttilbudet opprettholdes.

Kilde: Regjeringen.no

(NTB)

Artikkeltags