Allmenne behov ivaretatt

Av
DEL

leserinnlegg

I et debattinnlegg torsdag 6. februar etterlyser Steinar Larssen at NRK offentliggjør navnet på legen som nå er under granskning av Helsetilsynet etter feiloperasjoner i Flekkefjord og Kristiansand. Det fremstår som Larsen mener NRK er pliktig til å offentliggjøre legens navn etter å ha lest NRK-plakatens §27 i del 3, hvor det heter: «NRK har som oppgave å avdekke kritikkverdige forhold og bidra til å beskytte enkeltmennesker og grupper mot overgrep eller forsømmelser fra offentlige myndigheter og institusjoner, private foretak eller andre.»

NRK mener gjennom vår journalistikk å ha ivaretatt det allmenne behovet for beskyttelse og informasjon, så langt vi hittil har klart å undersøke. I fjor møtte NRK krass kritikk og stor motstand fra lokalsamfunnet i Flekkefjord og fra Sørlandet sykehus, under og etter publisering av våre artikler og reportasjer. Reaksjonene på det som ble avdekket var for oss overraskende, fordi NRKs agenda var å avdekke eventuelle kritikkverdige forhold - og nettopp bidra til å beskytte enkeltmennesker mot overgrep eller forsømmelser.

Dette er fulgt opp i år, da vi undersøkte hva som hadde skjedd med legen som ble overflyttet til Kristiansand for videreutdannelse. Nå har NRK Sørlandet igjen avdekket kritikkverdige forhold ved Sørlandet sykehus knyttet til operasjoner.

Utgangspunktet i presseetikken er at vi skal være varsomme med å identifisere enkeltpersoner i slike saker, og vi har vurdert dette løpende i vår dekning. Frem til nå har vi konkludert med at avdekking av hva som har skjedd og konsekvensene av det, samt ansvarliggjøring i systemet, er det vesentligste. I tillegg er den pågående saken i Helsetilsynet ennå ikke konkludert.

I henhold til pressens Vær Varsom-plakat, §4.7. må identifisering begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Dette mener vi ikke foreligger, nå når legen er tatt ut av pasientbehandling og de som historisk kan være operert av den aktuelle legen får vite det ved å kontakte sykehuset.

Gjennom det grundige arbeidet våre journalister har gjort mener vi å ha oppfylt oppdraget Larssen viser til i NRK-plakaten.

Morten Rød, distriktsredaktør, NRK Sørlandet

Hvorfor skal NRK tie om legens navn?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags