Altfor lite, altfor sent

MORIA: Flyktningene på Lesvos har ikke tid til å vente lenger.

MORIA: Flyktningene på Lesvos har ikke tid til å vente lenger. Foto:

DEL

LederDette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
Moria-leiren på Lesvos er totalskadd av brann. Nærmere 13. 00 flyktninger og migranter har mistet det lille de hadde. De grusomme forholdene barn og voksne lever under har vært kjent lenge. Regjeringen burde for lengst gjort slik Norge har tradisjon for å gjøre, nemlig hjelpe folk i nød. Men det måtte en synlig og akutt krise til for å få regjeringen til å handle. Nå sier regjeringen at Norge skal ta imot 50 personer, som det visstnok en stund har vært planlagt å hjelpe.

Regjeringens stusslige forslag vekker reaksjoner hos politikere over hele landet. Ordførerne i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø kommune sier at de hver kan ta imot 50 asylsøkere. Også politikere i Gudbrandsdalen ønsker å bidra. Ordføreren i Lillehammer sier kommunen kan ta imot 20, ordføreren i Øyer sier de allerede er klare til å ta imot 10. Over 250 kommuner har tidligere sagt at Norge bør bidra til å evakuere Moria. Det var før brannen destruerte hele leiren.

Nå er krisen et faktum. Ønsket om å bistå ropes fra alle deler av landet. Nå må regjeringen lytte. Dette er ikke tiden for å sette spørsmålstegn ved om flyktningene i leiren er reelle flyktninger, slik Frp gjør. Det passer seg rett og slett ikke.

Vi forventer at regjeringen lytter til signalene som kommer om mer hjelp

Det er mye som bør bedres når det gjelder hvordan Europa møter strømmen av asylsøkere. Det er nødvendig at landene i større grad fordeler asylsøkerne seg imellom. Moria-leiren er blitt et skrekkelig eksempel på hva som skjer når ikke EU lykkes med å fordele asylsøkerne på medlemslandene.

Flyktningene og migrantene på Lesvos har ikke tid til å vente lenger. Den humanitære krisen er et faktum. Vinteren er like rundt hjørnet. Barn og voksne trenger hjelp nå. Regjeringen sier vi skal velge ut sårbare familier fra Syria med barn, familier som med stor sannsynlighet vil kvalifisere til opphold. Flyktninghjelpen ber om at tallet økes til 750 personer.

Vi forventer at regjeringen lytter til kravene som kommer om større innsats. Norge er en humanitær nasjon, og bør fortsette å være det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags