Anders Sandvig- endelig på riktig plass

MAIHAUGEN: mitt forslag ER at granittstatuen blir plassert ved inngangen til Maihaugen ekstrakt der hvor jernstenger står i dag, med andre ord jernstengene vekk og Anders Sandvig statue inn, skriver Wolfgang Müller.

MAIHAUGEN: mitt forslag ER at granittstatuen blir plassert ved inngangen til Maihaugen ekstrakt der hvor jernstenger står i dag, med andre ord jernstengene vekk og Anders Sandvig statue inn, skriver Wolfgang Müller. Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Til min store overraskelse leser jeg i GD, illustrert av et fint arkivbilde av ordfører Ingunn Trosholmen, pensjonist Jostein Skurdal, pensjonert museumsdirektør og Svein Sand pensjonist og formann i det Sandvigse samlingens venner. Disse tre ønsker i en hasteaksjon, som jeg aldri har opplevd i Lillehammer før, å flytte Anders Sandvigs granittstatue fra Arne Durban fra Stortorvet til Maihaugen.

I den sammenheng har jeg behov for å fortelle følgende historie rundt en slik plassering. I 2012 var det 150 års jubileum for Anders Sandvigs fødsel. Tre eldre herremenn (som forresten også fantes denne gangen) fylkesmann Knut Korsæth, forretningsmann Per Aspesletten og adm.dir. Wolfgang Müller gjorde et forsøk å flytte statuen til Anders Sandvig til Maihaugen. Dette lyktes ikke.

Nesten samtidig forsøkte den daværende direktøren for Maihaugen, fru Gammersvik, å la begrepet de Sandvigse samlinger forsvinne fra alle publikasjoner. Da tok de tre herremennene et initiativ til en underskriftskampanje om å beholde navnet og vi samlet flere tusen underskrifter. I tillegg startet vi en innsamlingsaksjon og samlet inn 1 million norske kroner med følgende premisser: Billedhugger Ung skulle ferdigstille en bronsestatue på sokkel som skulle plasseres i nærheten fra Garmokirken som en velkommen til de besøkende. Den millionen ble samlet meget raskt inn og ble overrakt med disse premisser til den nye direktøren Skurdal men ble ikke gjennomført. Skurdal tok pengene med et takk, men laget en komité som skulle peke ut en vinner for et monument.

Jeg reagerte spontant, men min mening ble avfeiet. Vinneren ble arkitektkontoret Ram med en ung herremann fra New Zealand. Resultatet ble det som fortsatt irriterer mange lillehamringer, nemlig de verdensberømte rustne jernstengene som ved spesielle lysanledninger skulle vise Anders Sandvigs ansikt. For å få den frie blikklinjen måtte det hogges tre av de fineste bjørketrærne i fronten av Maihaugen. En over natten aksjon fra Gammersvik. En skam.

Som vi kan lese fra førstnevnte intervju har ordfører Trosholmen allerede eller skal informere formannskapet om å flytte granittstatuen av Anders Sandvig fra Stortorvet og opp til Maihaugen. Jeg støtter som sagt en slik tanke og håper at den blir realisert. Trosholmen reagerte i god maner ved å flytte kostnadene til Maihaugen. Og hva vil så? Jo da, den nye museumslederen tar regningen og går til kulturdepartementet og vil ha pengene tilbake. Uansett så betaler også her det offentlige.

Som konklusjon av denne saken er mitt forslag at granittstatuen blir plassert ved inngangen til Maihaugen ekstrakt der hvor jernstenger står i dag, med andre ord jernstengene vekk og Anders Sandvig statue inn.

Wolfgang Müller, Lillehammer

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags