Grotli Høyfjellshotell merker nå dag for dag økt aktivitet fram mot juli og august, som er de travleste månedene. I fjor ga familien Bergheim fra seg roret til ny ledelse ved hotellet. Trønderen Inger Einvik ble daglig leder for hotelldriften.

– Jeg har fått med meg en entusiastisk hotellstab. Sommersesongen tror jeg kan bli riktig så bra, sier Inger Einvik.

– For sommermånedene har vi så langt forhåndsbestillinger som utgjør mellom 20 og 30 prosent av kapasiteten. Erfaringsmessig får vi i sommermånedene mange gjester som booker kort tid i forvegen. Plasseringen vår like ved Rv 15, med mye turisttrafikk, gjør at vi får mange drop-in-gjester.

Må ha sesongarbeidere

En stor del av norsk hotellnæring er avhengig av sesongarbeidere, og mange av disse må hentes fra utlandet. Grotli Høyfjellshotell er intet unntak. Koronapandemien gjør det vanskelig å få inn sesongarbeidere fra utlandet. Får de innreise, må de inn på karantenehotell og koronatestes. Det tar tid og det er kostbart for de norske arbeidsgiverne.

Har egen karanteneavdeling

– Heldigvis har vi i Inger en dyktig daglig leder som har vært i dialog med norske myndigheter. Hun har dokumentert at de utenlandske sesongarbeiderne er essensielle for vår drift, og at de har jobbet her tidligere sesonger. Vi fikk godkjent at de ved innreise kunne sitte i karantene her på hotellet. Det sparer tid og penger, sier Anette Strøm som er nestleder ved hotellet.

I første etasje i er det en fløy som ligger litt for seg selv. Der holder de utenlandske arbeiderne til mens de er i karantene. De har eget kjøkken, egne bad, og er isolert fra resten av hotellet.

30 i arbeid

To av de utenlandske medarbeiderne er ute av karantene og i fullt arbeid på hotellet. Snart kommer tre personer til, fra Polen

– Dette er min tredje sommer på hotellet og jeg stortrives her til fjells, sier slovakiske Maria Ruzikova som til vanlig jobber i ekspedisjonen på et spasenter i heimlandet. På Grotli har hun allsidige oppgaver og trår til der det trengs, deriblant servering og rengjøring.

– Når vi blir på det mest travle i sommer vil det være rundt 30 personer i sving på hotellet. Vi har en god blanding av nordmenn og utenlandske sesongarbeidere. Alle de utenlandske har jobbet her før. Noen av dem har vært her tre-fire sesonger og det er dyktige folk, forteller Anette Strøm.

Tre fast ansatte

Per 1. juni 2021, er det bare hotellsjefen sjøl Inger Einvik og to personer til som er fast ansatt. Ellers er det sesongarbeidere som jobber der, både i sommer og vintersesongen.

– Koronaøkonomien har satt oss litt tilbake, men her satser vi og tenker framover med planer om nye tilbud både innen- og utendørs, sier Inger Einvik.

Planen er å bygge opp en fast stab på fire – fem personer i løpet av ikke altfor lang tid.

Flere av sommerens medarbeidere har lang fartstid fra hotell- og reiselivsbransjen.

Maria Chrissafopoulos fra Oslo betjener resepsjonen. Hun har tidligere jobbet mange år i hotellkjeden First hotels.

– Grotli er et område som har potensial til å lokke til seg langt flere besøkende, sier Maria Chrissafopoulos.

Hun har lagt hjembyen Oslo bak seg for en periode, og ser fram til å være på Grotli en lang sommer.

Are Bergheim, eier av hotellet i femte generasjon, har trådt ut av den daglig driften, men hjelper til litt her og der hvis han blir bedt om det. Han skryter av de nye driverne.

– De tenker nytt og bruker flere og nye markedsføringskanaler. Det gjør Grotli Høyfjellshotell bedre på salg. Samtidig blir hotellets egenart og historie ivaretatt, sier Bergheim.

Destinasjonsmål

– Strynefjellet med sommerskisenteret, Ottadalen med mange attraksjoner og kort veg til Geiranger og Nordfjord gjør Grotli Høyfjellshotell til en fantastisk base for et opphold på flere dager.

– Ambisjonen er å utvikle Grotli til å bli en destinasjon i enda større grad enn et kjapt stoppested for turister i forbifarten, sier Inger Einvik.