Gå til sidens hovedinnhold

Ansettelse i topplederstillinger

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Ringsaker blad 2. oktober peker Per-Gunnar Sveen på hvordan ansettelser foregår i offentlige bedrifter. Han savner utlysning av flere topplederstillinger i Eidsiva. Nylig ble tre topplederstillinger besatt av personer utpekt av konsernsjefen i samråd med styrets leder, kan vi lese av artikkelen.

Det er jo vanlig i offentlige og større private bedrifter å lyse ut ledige stillinger med krav om utdannelse på øverste hylle. Dette er både en fordel og en ulempe. Fordelen er at en kan få folk som har vært dyktige til å lese seg til gode eksamener, men det er ikke derfor sikkert at de er de best skikkede. Allsidig praksis og omgjengelighet er også viktige faktorer for folk i ledende stillinger. Et rigid regelverk kan lett stoppe ansettelse av dyktige medarbeidere.

På den annen side er det en fare for at lederen som peker ut de nye medarbeiderne, velger noen som ikke tør å komme med motforestillinger når det kan være relevant. Det er alt for mange eksempler på at toppledere samler lojale medarbeidere som styrker deres egen posisjon i stedet for formålet med stillingen. Lang praktisk erfaring og sterkt engasjement er viktigere enn fine akademiske karakterer.

Torstein Otto Hervland, Ringsaker