Gå til sidens hovedinnhold

Ap-Erling i Ringsaker ble bedt om å trekke forslag om rasisme-monument i Brumunddal av sitt eget parti

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kommunestyremedlem Erling Segelstad i Ap har sendt ordføreren en interpellasjon med forslag om å reise et monument mot rasisme i Brumunddal. På oppfordring fra styret i Ringsaker Arbeiderparti har Segelstad trukket forslaget.

Sitat HA nett 17. mars: «– Vi gjør dette i samråd med Erling fordi vi ønsker å behandle et sårbart tema i partiet bredest mulig. Et rasismemonument er et «touchy» tema. Vi rører ved hendelser her som ikke glemt, sier Torkehagen.»

Det er nok ikke selve monumentet som er så «touchy», men den ulmende rasismen som fortsatt oppleves i Ringsaker. Dersom vi ønsker å bekjempe det, kan et monument være viktig. Vi må aldri glemmer de rasistiske hendelsene, og som Segelstad også sier, opplever mange fortsatt å bli utsatt for dette. Ikke minst må vi tørre å snakke om det som har skjedd, og når representanten blir stoppet av sitt eget parti etter et forsøk på å åpne en samtale om vårt lokale rasismeproblem er det et tydelig tegn på at noe fortsatt ulmer.

Angrepene på flyktninger og innvandrere i Ringsaker med skyting og terror, på seint 80 tall og tidlig 90 tall, skal ikke glemmes.

Vi som var i Br.dal 31.aug -91 opplevde, at på den ene siden sto mange voksne og forsvarte sine ungdommer og deres rasistiske holdninger. På den andre siden sto ungdommer fra SOS- rasisme, ungdommer fra Arbeiderbevegelsens folkehøgskole, Blitzungdom og andre tilreisende.

Vi skal ikke glemme 2. verdenskrig og Krystallnatta, og Utøyamassakren, drapet på Benjamin Hermansen og mange andre hendelser i forbindelse med rasistisk terror og vold i samfunnet, både mot institusjoner, moskeer og enkeltmennesker.

Som folk kjenner Erling Segelstad, var det vel nettopp derfor, at vi ikke skal glemme, og at Brumunddal og Ringsakers befolkning skal se tilbake på det som har skjedd for å forebygge/unngå slike hendelser i framtida.

Heldigvis ble Brumunddal på nye veier etablert, og de tok ansvar. De tok avstand fra rasismen i Br.dal i september samme år.

Veggen i Hai Hang sin restaurant i Brugata var et monument mot rasismen for mange av oss. Nå er det på tide å få opp et offentlig monument mot rasismen i Br.dal

Derfor synes jeg at Ap Ringsaker må snu i denne saken, og la Erling Segelstad legge fram sin interpellasjon, jeg støtter hans forslag.

Terje Jektvik, medlem i Rødt Ringsaker