Ap kan påvirke sin egen makt

PRAGMATISK: Anita Ihle Steen er leder i Innlandet Ap og åpner for nye løsninger i samarbeid med Sp.

PRAGMATISK: Anita Ihle Steen er leder i Innlandet Ap og åpner for nye løsninger i samarbeid med Sp.

DEL

GD MENER
Arbeiderpartiet i Oppland og Hedmark ligger an til å bli den største taperen i årets valg til nytt fylkesting i nye Innlandets fylkeskommune. Målinger viser en dramatisk tilbakegang for partiet. Verken feilmarginer eller mobilisering i den siste uka kan hindre et smertelig tap.

Anita Ihle Steen, leder i Innlandet Ap, gir to viktige signaler knyttet til målingen GD og OA presenterte før helga. Det er naturlig at Arbeiderpartiet og Senterpartiet snakker sammen, sier hun. Dernest: Forhandlinger er forhandlinger.

Det første er et viljessignal om å utøve makt i et fortsatt fellesskap mellom Ap og Sp. Det andre er et varsel om pragmatisme. Der det ikke minst er viktig for henne å forberede partifeller på at Sp faktisk kan bli en langt mer toneangivende partner.

Ap har liten tradisjon for å være juniorpartner i et politisk samarbeid

Bakgrunnsmaterialet til målingen viser at i betydelige deler av Innlandet er Sp større enn Ap. Sp kan i en gitt situasjon utfordre Ap om å være Innlandets største parti.

Ap har liten tradisjon for å være juniorpartner i et politisk samarbeid. Det kan bli en dyd av nødvendighet å venne seg til tanken dersom strategien ikke skal være å trekke seg tilbake til sitt eget lønnkammer. I fylker som i kommuner.

Ihle Steen har selvsagt rett i at et mulig samarbeid etter valget om to år vil være en viktig faktor for hvem som skal samarbeide om hva i et nytt regionalt fylke. Med større regioner blir det vanskeligere å begrunne at et regjeringsvalg er noe helt annet enn et regionalt samarbeid.

Årets valg til fylkestinget blir en utfordring for Ap. Det blir det også for Sp. Også Sps posisjonering er til å forstå. Likevel er det slik at jo mer Aud Hove lar seg flørte med fra H/Frp-gruppa, jo større usikkerhet skaper hun blant egne velgere. En Sp-Frp-allianse i Innlandet vil bli som et politisk søkke for Sp-leder Trygve S. Vedum.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags