Jonas Gahr Støre har startet på sitt livs vanskeligste oppgave; å danne en styringsdyktig regjering med kraft nok til å innfri de enorme forventningene som er skapt gjennom en lang valgkamp. Når Stortinget samles, har Ap flertall sammen med Sp og SV. Det tekniske grunnlaget for det som har vært Støres drømmeregjering er på plass. De politiske realitetene er likevel kompliserte. Når Støre overfor NRK snakker om at en regjeringsdannelse kan ta mer tid enn vi er vant med, betyr det at han ser hindre han vet vil være krevende å komme over.

Nå melder bakrusen seg i flere rødgrønne hoder. I Sp har de hatt et delt syn på forholdet til SV i lang tid. Med et særdeles godt valgresultat i sekken, holder Trygve Slagsvold Vedum fast ved at de vil regjere uten SV. Han kjenner trykket fra begge sider blant sine egne, men velger å ha is i magen. Han er den av de tre partilederne som kan ta seg tid til å betrakte de andre litt fra utsida.

SVs leder Audun Lysbakken har vært hissig på å bli inkludert i en ny regjering. Kanskje er det ikke like attraktivt når de plutselig kjenner pusten fra partiet Rødt i nakken. Lysbakken vet at om to år venter nye dueller i fylker og kommuner. Selvsagt vil han vurdere hvor vidt gevinstene ved å gå i regjering er store nok til å demme opp for at velgere går fra SV til Rødt.

Dessuten har SV selv lagt til en stressfaktor foran mulige regjeringsforhandlinger. Partiets landsmøte i april vedtok at en regjeringsplattform skal ut til uravstemning blant partiets medlemmer. Forventningen er altså at Ap og Sp skal forhandle fram et regjeringsgrunnlag med en SV-ledelse som ingen helt vet om har medlemmenes støtte i disse forhandlingene.

Jonas Gahr Støre har litt av en oppgave foran seg. Han vet han blir statsminister. Han vet lite om på hvilket grunnlag, og han kan plutselig måtte regjere alene.