Gå til sidens hovedinnhold

Ap, Lillehammer, gjeld og Eidsiva

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Ap, SV og Venstre har satt Lillehammer i en alvorlig gjeldssituasjon. I 2015 hadde kommunen en netto langsiktig rentebærende gjeld på ca. 65.000 pr. innbygger. I dag er den på ca. 100.000 pr. innbygger. Om tre år vil den være på ca. 160.000 pr. innbygger. Dvs 4.5 milliarder i langsiktig gjeld i 2022.

Bl.a. å fjerne brannstasjonen som ligger tretti meter fra vernet trehusbebyggelse og nært Maihaugen og bygge ny, tre km lenger vekk, samt dekke opp store underskudd i skirennene som arrangeres, har sin pris.

Samtidig ligger kommunen altså på 403. plass på pleie og omsorg i landet, med den ene realitetsorienterte og triste virkelighetsbeskrivelsen etter den andre – til tross for hvitmalingen fra særlig ledelsen i Ap.

Ap, SV og V ivret for og vedtok at Hafslund skulle få kjøpe en del av Eidsiva. Eidsiva får nettet med betydelig etterslep på vedlikeholdet. Eidsiva og Hafslund skal eie kraftverkene sammen. I realiteten 21 prosent av vannkraften skal eies av kommuner i Innlandet og 79 prosent skal eies av Oslo.

Eidsiva blir pålagt et minimumsutbytte på 350 millioner, der minimum 333 millioner skal gå til kommunene gjennom det nye holdingselskapet.

Ett av argumentene for kommunen var at de ikke ville få så stort utbytte uten at Hafslund fikk kjøpe seg opp i Eidsiva.

Utbyttene kommer ikke på et mirakuløst vis ingenstedsfra, men fra økte strøm og nettpriser. Det vil si fra den større fakturaen alle vil få i posten hver md.

Ap og kommunen pådrar seg mye gjeld. Noen på døra og vil kjøpe noe man har. Det fører til merutbytte – som innbyggerne betaler – som man kan bruke til å betjene belåningen man har bedrevet over pipa, selv om man derved kan miste kontrollen over det attraktive man hadde.

Alt dette er muligens løsningsorientert for noen, men dessverre ikke spesielt fornuftig, fremtidsorientert eller innbygger vennlig, for de fleste. Heldigvis.