Ap vil ha sterke kommuner og fellesløsninger

Av
DEL

leserinnlegg 
Takk til Høyre for svar på vårt innlegg. Det er alltid spennende å høre hva Høyre prøver å si med hva de vil med kommunene, og de store ordene faller som regel igjennom. Men det vi er helt enig om er at det er tøffe tider for kommunen og en anstrengt økonomisk situasjon. Spørsmålet er selvfølgelig hvorfor.

Det er ikke et vanskelig regnestykke: Vi får mer penger fra staten, men vi får enda flere oppgaver. Nye oppgaver er blant annet overføring av psykiatriske pasienter, som er svært ressurskrevende. Sammen med oppgavene kommer noe penger, men det dekker på langt nær alt. Demografien endres også ved at vi får stadig flere eldre, som viste seg i en åtte prosent økning i utgifter, uten at overføringene økes. Dette kommer samtidig med at vi pålegges kutt gjennom effektivisering på 0,5 prosent – hvert år! Da blir gapet nødvendigvis bare større og større. Det er det samme som å si at du får mer penger for å handle i butikken, men du får enda flere ting å kjøpe. Man blir ikke rikere av det, tvert imot.

At Høyre bevisst sulteforer kommunene for å presse fram private løsninger, bør de være ærlige på. Høyre fremmer i sitt budsjettforslag for 2020 et kutt i ansatte i kommunen på fem prosent over fire år, det betyr 125 færre ansatte i kommunen. Vi vet ikke helt hva Høyres vet kom kommunen, men vi kan ikke kutte så mange lærere, helsearbeidere, barnehageansatte eller planarbeidere. Det er alltid mulig med noe effektivisering og bedre prioriteringer, men med Høyres forslag vil mange av tjenestene vi alle har glede av bli svært dårlige.

Høyre har en tanke om at hvis kommunene, og for så vidt folk flest, er fattige nok så jobber de hardere. Dette hørte vi også i budsjettdebatten i desember, og vi ser det på hvordan Høyre har kuttet i støtte til de utenfor arbeid. Verken folk eller kommuner jobber bedre jo fattigere de eller den er. Arbeiderpartiet vil i motsetning til Høyre la kommunene investere og ha egne ansatte, og i disse korona-tider er det viktigere enn noen gang. Dette har Arbeiderpartiet gjort med stor suksess før, og det skal vi gjøre igjen. Vi trenger folk i arbeid. Ikke folk i fattigdom og usikkerhet. Da er det som vi også skriver i vårt innlegg viktig å utvikle byen gjennom tiltak som sikrer sysselsetting og aktivitet i næringslivet.

Et godt og velfungerende velferdssamfunn bygget opp i tiår etter tiår, er redningen under korona-krisa, og sosialdemokratisk politikk er best for både næringsliv og enkeltpersoner i gode tider. Ja, Høyre, det handler om å prioritere. Vi prioriterer de mest sårbare, klima og helse, og ikke minst arbeid til alle. Hvem prioriterer egentlig Høyre ved sulteforing av kommunen og private løsninger til de få?

Ane Tosterud Holte og Merethe Kjellberg, Lillehammer Ap

Feilinformasjon fra Ap?

APs fornektelse

Vi vil også bo i en levende by med gode velferdstjenester!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags