Ap vil ta Lillehammer inn i en bærekraftig framtid

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserinnlegg Arbeiderpartiet har styrt Lillehammer i generasjoner, og det har gitt oss en levende småby med kvaliteter mange misunner oss.

Nå går vi inn i en ny tid. Med ny ordførerkandidat, nye listekandidater, og en ambisiøs politisk plattform. Det er helt nødvendig i en stadig mer omskiftelig verden. Det vi må ta innover oss, både som samfunn og som individer, er bærekraft. Skal vi redde kloden, må vi endre hele vår levemåte, både på systemnivå og individnivå. Det er et taktskifte som faktisk betyr noe.

FNs bærekraftsmål handler om å skape en verden der vi bruker færre ressurser enn vi trenger, slik at vi bevarer biomangfold og økosystemer, samtidig som vi sørger for alle menneskers velferd og trygghet. Det er god, sosialdemokratisk politikk.

For Lillehammer, betyr det at vi må stimulere den grønne økonomien, sørge for en sosial boligpolitikk, ha en arbeidslivspolitikk som tar hensyn til enkeltmennesker, og legge til rette for nye næringer i et grønt perspektiv. Alt dette har høyeste prioritet hos Lillehammer Arbeiderparti.

Mange forbinder bærekraft med klima. Og klima er en viktig del av helheten. Derfor var vi opptatt av at Nordre Ål skole skulle bygges i massivtre. Ja, det betyr at prislappen ble høyere enn om vi skulle bygget tradisjonelt, men hvis vi ser det i et klimaperspektiv, har det store fordeler: Bedre inneklima, lavere utslipp, og stimulering av den grønne økonomien. I et klimaregnskap, er denne skolen et fyrtårn.

Klimasaken betyr ikke bare forbud og kutt, det betyr også store muligheter for grønn næringsutvikling. Grønn teknologi, bioøkonomi og digitalisering er bransjer hvor vår region har store muligheter. Digitalisering og klima henger nøye sammen. Og med digitalisering, oppstår også behovet for sikkerhet. At Lillehammer og Gjøvik nå etablerer nasjonalt senter for informasjonssikkerhet i kommunesektoren (C-SIRT), betyr kompetansearbeidsplasser for byen, samtidig som vi styrker regionen både nasjonalt og internasjonalt som et tyngdepunkt innenfor cyber- og informasjonssikkerhet.

Bærekraft betyr også en arbeidslivspolitikk som tar hensyn til enkeltmennesker. Lillehammer kommune har nå styrket grunnbemanningen betraktelig, og opprettet en vikartjeneste med egne ansatte. Dette gir trygghet både for de som trenger våre tjenester, og for de ansatte, som får bedre tid til hver enkelt. Heltid som hovedregel, er også en av sakene vi brenner mest for. Som en LO-topp sa nylig, ingen menn hadde godtatt det «kvinnene på gølvet» blir tilbudt.

Dypest sett, handler bærekraft om menneskelige relasjoner. Om å dra lasset, sammen. Da er relasjonskompetanse viktig. Ingunn Trosholmen har jobbet med dialog mellom mennesker store deler av livet. Det gir henne en helt unik kompetanse for å få til gode samtaler mellom ulike miljøer, til det beste for Lillehammer. Det vi vil for Lillehammer, er også det vi ønsker for en verden i endring: Sterke fellesskap, hvor ingen faller utenfor.

Anders Brabrand, Lillehammer, varaordførerkand. (Ap)

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags