Gå til sidens hovedinnhold

Åpen folkekirke og lukkede kirker

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Den russiske forfatteren Alexander Solsjenytsin sa at Russland blir aldri avkristnet, så lenge det finnes babusjka’er (bestemødre) og så lenge de russiske kirkene ligger der, vakre, langs elvene og speiler seg i vannflaten. Bestemødrene fortjener et eget skriv, men her vil jeg skrive om kirkene. Jeg tror mange nordmenn kan kjenne igjen noe av den samme betydningen av kirkehusene våre. De betyr noe for oss, både de kirkene som ligger der som historiske skatter i bygdene, men også nyere kirker som vi er blitt stolte over og glad i.

Åpen folkekirke har vært opptatt av at kirkehusene skal være åpne rom som er lette å gå inn i, slik at vi både kan oppleve kulturrikdommen der, og oppleve rommets særpreg. Kirkene er steder der vi kan komme nærmere både oss selv og livets dybder. Under kirkevalget i 2019 sa vi at vi ville arbeide for at kirkene kan være mye mer åpne og tilgjengelige også på ukedagene. For Åpen folkekirkes representanter i bispedømmerådet har det derfor vært ganske tungt og nesten ironisk at vi på grunn av Corona-viruset har måttet være med og stenge kirkene både hverdager og søndager. Men slik har det måttet være, alle har måttet ta sin del av den kraftige dugnaden samfunnet vårt gjennomfører for å hindre viruset i å ta liv. Også kirken har måttet lære seg smittevern og har måttet avlyse alle ordinære, åpne arrangementer.

Stor takk til alle kirkelig ansatte som i denne situasjonen har vært så kreative og har skapt nye arenaer, ikke minst på nettet, der kirken har kommunisert godt og nådd fram til folk likevel. Men jammen skal det bli godt når kirkehuset nå gradvis blir åpent igjen. Og når vi, selv om vi fortsatt må gjøre det i samsvar med smittevernregler slik at vi kan være trygge, kan ta kroppen vår med oss inn i kirkehuset. Vi oppfordrer alle menigheter i Hamar bispedømme til nå å jobbe videre med hvordan vi framover kan gjøre kirkene enda mer åpne enn før!

Finn Huseby, leder av Åpen folkekirkes regionlag i Hamar bispedømme