Aps EØS-kurs under press

Ap-pine: Et klart flertall i Fellesforbundet ønsker å utrede alternativer til EØS-avtalen.

Ap-pine: Et klart flertall i Fellesforbundet ønsker å utrede alternativer til EØS-avtalen. Foto:

DEL

GD MENER
Fellesforbundet vil ha utredet hvordan arbeidsmarkedspolitikken kan bli strammet inn selv om Norge fortsatt står ved dagens EØS-avtale. Utfallet av dette arbeidet vil få stor betydning for LO-kongressens vedtak i 2021. Og for Arbeiderpartiet kan saken bli like smertefullt som nedturen i årets lokalvalg.

Høyre, assistert av NHO, har ingen ambisjon om å hjelpe Jonas Gahr Støre og Ap. Regjeringen snakker mye om hvordan den skal motarbeide sosial dumping og bruk av billig arbeidskraft fra Øst-Europa. I praksis har vi sett hvordan problemene i arbeidsmarkedet bare øker.

Denne situasjonen er ei kruttønne innad i fagbevegelsen. Ap ble før valget advart mot å ignorere økende motstand mot EU-tilpasningen. Ap lot være å ta kritikk og stemninger på alvor. Nå er Støres parole den at bare Ap kommer i regjering, så blir alt så mye bedre.

To år med EØS-fokus kan bli en sammenhengende politisk sårbehandling i Ap

For Ap er EØS-reglene et risikoprosjekt. Fagbevegelsen er i ferd med å lytte mer til andre partier og politikere enn Ap. Derfor må Ap ta debatten langt mer på alvor enn det vi har sett til nå.

Utredningen Fellesforbundet og LO nå skal i gang med kan bli en sammenhengende kanonade mot Arbeiderpartiet. For om ikke situasjonen endrer seg på mange store byggeplasser vil medlemmer og tillitsvalgte i fagbevegelsen få vedvarende påminnelser om hvor Ap tar feil. Derfor vil to år med EØS-fokus bli en sammenhengende sårbehandling i Ap.

Det er EØS-motstanderne som i økende grad setter dagsorden i debatten om EØS-avtalens muligheter og begrensninger. Når også Frp lefler med mye av denne motstanden viser det hvordan også Erna Solberg vil bli påvirket av en styrket EØS- og EU-debatt. Tilpasningene er mange. Også Solberg har erkjent utfordringene. Spørsmålet er hva hun han tenkt å foreta seg.Artikkeltags