Aps krevende veg tilbake

FRA SEG: Ap-leder Jonas Gahr Støre skal forsøke å ikke støte flere velgere fra seg.

FRA SEG: Ap-leder Jonas Gahr Støre skal forsøke å ikke støte flere velgere fra seg. Foto:

DEL

GD MENER
Arbeiderpartiet leter etter veier å følge som skal gjenreise partiets styrke. Partiets landsstyremøte viser at jobben blir uhyre krevende.

Både Ap og Høyre bruker hersketeknikk mot øvrige partier og omtaler seg selv som styringspartier med en «helhetlig» politikk. Som om dette skal være noe mer nobelt og ansvarlig enn det øvrige partier tar til orde for i deres helhet.

Aps problem og utfordring er at partiets angivelige helhet ikke når ut til velgerne. Dermed vises Arbeiderpartiet fram som et parti der en rekke strømninger drar i ulike retninger. Aps egen helhet svikter. Partiet makter ikke å få fram hva som skal være limet i en politikk velgere flokker seg om.

Nord-Fron Aps helhet dreide seg om at partiet hadde en samlende toppkandidat og et politisk fokus på hva Nord-Fron trenger i tida framover. Dette ble ei historie over 60 prosent av velgerne trodde på – det nest beste innad i Ap.

Ap vises fram som et parti der en rekke strømninger drar i ulike retninger

Støre sliter med å fortelle den helhetlige historien. Han møtes med forventninger av alle slag. I tillegg er han et produkt av sitt eget parti. Der rollen som leder av et «folkeparti» er i spill. Slik sett speiler han sitt Ap på utmerket vis.

Vi så det i 2017. Vi har sett det nå. Vi ser det daglig: Aps grep om arbeidsmarkedspolitikk, sosial dumping og ulikhet blir en sviktende arena. Selv om den ikke skulle være det. Her ligger nerven for Aps historie og legitimitet. I tilpasset versjon må klima og miljø selvsagt legges inn.

Mange i Ap ser hvordan Ap har falt i distriktene. Både i enkeltsaker og i et solidaritetsperspektiv. Også her har det raknet. Ap må utvikle sitt forvalterperspektiv. Det var grunnleggende for by og land-historien. Når Ap bommer, blir velgerne borte. Derfor kan 24,8 bli normalen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags