Gå til sidens hovedinnhold

Årsaker til jordas oppvarming

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Vi vet at langt innenfor jordas ytre og synlige skall, er det en flytende masse av jern og andre mineraler med temperaturer på flere tusen grader. Jorda dreier rundt, og den flytende masse som består av jern og andre mineraler er i stadig bevegelse. Bevegelsene gjør at jordas kontinenter langsomt forandrer avstand. Jordas mange vulkaner får flytende masse fra «lommer» som stammer fra jordas indre.

Jordskjelv, som det vi nå ser på Haiti, kommer vanligvis av sprekker i jordas ytre lag, mantelen. I verdenshavene er det også fjell, og daler som noen steder er så dype som gjør at havet kommer nærmere den varme massen i jordenes indre, og derfor får ekstra oppvarming, som derfor fører til varmere luft som sprer seg. Havet har også naturlige strømmer, slik som Golfstrømmen, som gjør at varmere vann føres rundt til andre områder på jorda. Sola er også med å varme opp jorda, mest ved ekvator og mindre nærmere polene. All denne naturlige oppvarmingen har variert gjennom tusener av år.

I de siste årene har det oppstått en berettiget frykt for det som vi kaller klimaendringene på jorda. Mye av endringene får vi ikke gjort noe med, men mye er også menneskeskapt, og vi må gjøre alt vi kan for å redusere skadene av vår aktivitet!

Bjørn Seielstad sr., Gausdal