Sverre Steinsvåg, leder i Norges Astma- og Allergiforbunds (NAAF) legeråd, sier i siste utgave av AstmaAllergi at langt flere burde få tilbud om allergivaksinasjon.

LES OGSÅ: Bjørkepollensesongen bare en uke unna

– Dessverre tyr både leger og pasienter litt for lett til kortison som et forebyggende tiltak mot pollenallergi. Kortison er et svært potent legemiddel, og er forbundet med alvorlige bivirkninger. I enkelte tilfeller er kortison nødvendig, men det bør ikke brukes forebyggende. Det kan være en rask og effektiv løsning for noen, men er på ingen måte i tråd med internasjonale råd om allergibehandling, presiserer Stensvåg.

LES OGSÅ: Bjørka sprer seg til lands – og i lufta med

– Anslagsvis 30–40 prosent av pollenallergikerne har ingen eller ikke god nok effekt av tradisjonell allergimedisin. Da sier det seg selv at antallet som får vaksine mot pollenallergi skulle vært mye høyere, forklarer han.

LES OGSÅ: Bruker nåler mot pollenallergi

– I dag er tilbudet dessverre forskjellig avhengig av hvor i landet du bor, og mange flere bør få nyte godt av denne behandlingen, kommenterer Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Astma- og Allergiforbundet (NAAF).

Her finner du pollenvarsel

Gleditsch tror også at allergivaksine til flere allergikere vil kunne ha en avgjørende effekt på samfunnsøkonomien, da det blant annet vil kunne redusere sykefravær.

LES OGSÅ: Ti nyttige pollenråd fra Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)

Her laster du ned pollenvarsel-app for android

Her laster du ned pollenvarsel-app for iPhone