Rettssak siste utveg for Ziay, som må ut etter 14 år i Norge

Kjemper for å få bli i Norge: Ziay Abdulvahabs største ønske er at datteren Madina får vokse opp i Lillehammer. Men myndighetene sier nei til at afghaneren, som har bodd 14 år i Norge, får bli.   Foto: Torbjørn Olsen

Kjemper for å få bli i Norge: Ziay Abdulvahabs største ønske er at datteren Madina får vokse opp i Lillehammer. Men myndighetene sier nei til at afghaneren, som har bodd 14 år i Norge, får bli. Foto: Torbjørn Olsen

Artikkelen er over 3 år gammel

Rettssak er siste utveg for afghanske Ziay Abdulvahab, som etter 14 år i Norge må forlate jobb og bolig i Lillehammer for en usikker framtid for seg og familien.

DEL

48-åringen fra Afghanistan har kontaktet både Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) og Humlen advokater om sin sak. Hos sistnevnte får GD opplyst at saken er avsluttet.

– Det ikke er klageadgang på siste vedtak fra Utlendingsnemnda (UNE), slik at neste skritt eventuelt må være rettssak, sier advokat Runa Hæreid.

– Ikke lenger vernet

Hun kan opplyse at hovedbegrunnelsen for ikke å fornye oppholdstillatelsen, er at situasjonen i Afghanistan har forandret seg og at asylmyndighetene mener mannen ikke lenger er vernet mot retur (til orientering har Abdulvahab skriftlig løst advokatfirmaet fra taushetsplikten).

GD har ennå ikke fått tilgang til UNEs siste vedtak i sin helhet, og de vil derfor ikke kommentere saken mer spesifikt enn i GDs sak tirsdag. Ziay Abdulvahab fortsetter å kjempe for å få bli i Norge, men påpeker at en rettssak vil koste så mye at han ikke vet om dette vil være en mulighet for ham.

Skrev til Listhaug

GDs omtale av den afghanske familiens situasjon har skapt sterkt engasjement på sosiale medier, hvor de aller fleste uttrykker sterk støtte til de tre som har frist til 25. november med å forlate Norge. Mange poengterer at mannen har vært 14 år i Norge, har jobb og forsørger familien.

Fakta

GD har tatt opp situasjonen til  Ziay Abdulvahab i Lillehammer.

Etter 14 år i Norge, har han fått avslag på fornyet oppholdstillatelse.

Han har bodd i Norge siden 2003, og har hatt midlertidig oppholdstillatelse siden 2010.

Familien har frist til 25. november med å forlate Norge.

Kåre Sandberg i Lillehammer er kollega med den utviste afghaneren. Han satte seg ned og skrev brev til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug, der han ber henne ta til fornuft.

– Jeg har ikke fått svar, og forventer vel heller ikke å få det, sier han til GD.

– Symbolpolitikk

Sandbergs kommentar til saken på GDs Facebook-side sammenfatter hva mange skriver: «Jeg er enig i at Norge skal ha en streng innvandringspolitikk, men denne saken handler ikke om innvandringspolitikken. Dette er ren og skjær symbolpolitikk, og den form for politikk er totalt uforståelig. Her rammer den en veletablert familie som ikke ligger noen til last, men bidrar til det norske samfunnet. Jeg kjenner personen som kollega på Lillehammer Distribusjon som en hyggelig og pliktoppfyllende person. Her bør UDI gå i seg selv og gjøre om på vedtaket.»

Artikkeltags