Gå til sidens hovedinnhold

At kommunen har eierandeler i firma uten tariffavtale, er pinlig

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Lillehammer kommune kjøpte i 2020 varer og tjenester for kr 2.638.918.557 kroner. Fagforbundet sentralt har kjøpt tilgang til Kommunal Rapport sin database over alle kommunale fakturaer, det er fra denne basen tallet er hentet.

Vet Lillehammer kommune hvor stor andel som er kjøpt fra leverandører uten tariffavtale?

Mange av de små kjøpene på noen tusen kroner er gjort fra enkeltpersonforetak som naturlig nok ikke har avtale. Verre er det faktum at flere store leverandører med kontakter for mange millioner ikke har tariffavtale. Kommunens innkjøpsregler har strenge krav til lønns- og arbeidsforhold og overholdelse av f.eks. Arbeidsmiljøloven.

Hva gjør Lillehammer kommune for å kontrollere at kravene blir fulgt av leverandørene?

Det er ingen tvil om at slik kontroll er arbeidskrevende og krever en betydelig byråkratisk innsats. Ressurssterke leverandører vil sikkert også mobilisere juridisk ekspertise for å bestride eventuelle funn av brudd på innkjøpsreglene. Men uten kontroll er jo reglene mest til pynt.

Det faktum at Lillehammer kommune har eierandeler i firma uten tariffavtale er også en smule pinlig, etter min oppfatning.

Helge G. Galtrud, styremedlem Fagforbundet Lillehammer