Gå til sidens hovedinnhold

AUF tråkker på elevers frihet

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

1. desember skriver Magnus Grundstad et svar til Kajsa Kirkhus. Han mener fylkeskommunene selv burde bestemme hvilket skolesystem de skal ha. Svaret hans gjør meg irritert og beviser for meg hvorfor vi akkurat bør ha fritt skolevalg i hele landet.

Grundstad mener vi skal tvinge elevene til å gå på sin nærskole, som et virkemiddel for å holde folk i sin hjemkommune. Jeg mener at vi må klare å finne andre løsninger på å få folk til å bli i hjemkommunene deres enn å regelrett «tvinge» unge mennesker til å gå på deres nærmeste vgs. bare fordi politikere ikke klarer å finne andre løsninger.

De fleste vil kanskje gå på sin nærmeste vgs., men da må vi også gi elever mulighet til å søke seg vekk fra hjemkommunen. Det er dette fritt skolevalg gir mulighet til. Et eksempel på dette er nettopp Kajsa Kirkhus som Grundstad svarer. Kajsa ville gå idrettsfag på Gausdal Videregående Skole, men på grunn av at hun har bostedsadresse i Ringsaker fikk hun bare et «spesialtilbud» om å gå på studiespesialisering på Lillehammer VGS avd. sør. På grunn av nærskoleprinsippet fikk ikke Kirkhus lov til å gå på den skolen og linjen hun ville gå på. Dette er ikke bare ekstremt urettferdig, men og ekstremt demotiverende.

Jeg gikk selv idrettsfag på Gausdal VGS, og har hjemmeadresse i Lillehammer. Gausdal hadde uansett blitt min nærskole siden Gausdal VGS er den nærmeste skolen for meg som har idrettsfag, men i ettertid har jeg og tenkt at selv om jeg ville ha gått på studiespesialisering så hadde jeg gått på Gausdal istedenfor Lillehammer vgs. avdeling sør. Det hadde jeg fått lov når jeg gikk på vgs. fordi Oppland hadde fritt skolevalg. På grunn av fritt skolevalg fikk og elever fra blant annet Vinstra og Valdres mulighet til å selv bestemme hvilken skole vi skulle gå på. Hadde vi hatt nærskoleprinsippet ville de regelrett blitt tvunget til å gå på Nord-Gudbrandsdalen vgs. avd. Otta eller Valdres vgs., skoler de egentlig ikke ville gå på.

Grundstad har nyt godt av fritt skolevalg i Oppland. Hadde man hatt nærskoleprinsippet hadde Grundstad ikke fått denne valgfriheten.

Fylkeskommunen kjenner ikke hver elev i hele Innlandet. Det er mange grunner til at noen ikke velger nærskolen sin. Det kan være fordi de ble mobbet eller mener at de ikke er så bra miljø på nærskolen sin. Det kan være fordi de mener de lærer bedre på en annen skole. Disse grunnene ser ikke en fylkeskommune. Alt de ser er kontaktinformasjonen din, og hvor du bor. At Grundstad mener det er fylkeskommunen som vet best hvilken skole den enkelte elev skal gå på ut ifra hjemmeadressen er ikke bare hårreisende, men også et hån mot dem som vil velge en annen skole enn nærskolen sin.

Jeg, Kajsa og regjeringen mener at det er dette som gjør at fritt skolevalg er best uansett. For til slutt er det ikke Magnus Grundstad, Even Eriksen, fylkesordfører Even Aleksander Hagen, andre i Arbeiderpartiet eller Innlandet fylkeskommune som vet hvilken skole som er best for hver enkelt elev.

Mari Rolstad, Lillehammer, leder i Høyres Studenter Innlandet, styremedlem i Lillehammer Høyre, Lillehammer