Gå til sidens hovedinnhold

Bakglatt for Swix

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Toppidretten har vært viktig
for å stimulere bredden. Forbildene blant poeng- og medaljeplukkere har vært viktige for å inspirere barn og unge til fysisk aktivitet. Slik har toppidretten vært viktig for barn og unges vekst og utvikling, og dermed også til bedre folkehelse. Kombinert med et godt regelverk for barneidretten, har dette gitt oss idrett i særklasse.

Glansbildet av idretten har mange sprekker, og det får stadig noen nye. Den endeløse kampen mot doping nådde nye høyder med Wadas utestengelse av Russland fra mesterskap i fire år. Parallelt ser vi hvordan toppidretten bokstavelig talt går på helsa løs for enkeltutøvere. Å snakke om toppidrett i et folkehelseperspektiv er etter hvert umulig.

Siste kapittel i historien om mismatchen mellom toppidrett og folkehelse, handler om den store fluorforbannelsen. Vi har sett noen skrekkhistorier om helseeffekten den har hatt på både profesjonelle smørere og foreldre med ambisjoner på barns vegne.

De siste ukene har Dagbladet avslørt hvordan produksjonen av fluor til skismurning har hatt dramatisk helseeffekt på arbeidere hos en Swix-leverandør i Italia. Undervegs har svaret fra Swix vært at de ikke har visst. Fredag kom så historien om hvordan Swix allerede for 10 år siden ble orientert om at arbeiderne hadde ekstreme konsentrasjoner av fluor i blodet.

Herfra må det være åpenhet, gjennomsiktighet og ærlighet som gjelder

For skisportens mange venner i Norge, er Swix en del av norsk skihistorie og skitradisjon. For Lillehammer er virksomheten et flaggskip blant andre viktige bedrifter. Mister Swix troverdighet, rammer det også skiidretten. Herfra må det være åpenhet, gjennomsiktighet og ærlighet som gjelder, i industrien så vel som i idretten.