LILLEHAMMER: – Vi har hatt fire nylige tilfeller i Lillehammer og Gudbrandsdal. I disse tilfellene er det menn i alderen 18–40 år som har blitt lurt til å kle av seg foran videokameraet som den andre parten har tatt opp. Disse bildene og videoene blir tatt opp, før de så brukes til utpressing av penger, sier Eyvind Grytting, politibetjent ved IKT-avdelingen til politiet på Lillehammer.

Offentlig advarsel

Nå går han ut med en offentlig advarsel for å hindre at flere blir lurt inn i samme felle. I disse tilfellene etableres kontakten med uskyldig prat på spesielt dating-sider med falske profiler. Kontakten utvikles, og på et visst punkt flyttes den over på Skype, der en video blir vist av den andre personen der han eller hun kler av seg. Dermed oppstår det en fiktiv samtale og terskelen for den personen som blir svindlet blir lavere til å kle av seg eller vise seg fram naken.

Høy terskel

De som blir utsatt for en slik utpressing blir flaue, og terskelen for å gå til politiet virker stor.

– Det er vanskelig å ta disse, men hver anmeldelse og alle henvendelser hjelper politiet i vårt arbeid. Mange velger å betale seg ut, men en er aldri sikker på hvor bildene havner og når de dukker opp igjen. Jeg er redd det er store mørketall, og oppfordrer alle til å ta kontakt om de har opplevd noe sånt, sier Grytting.

 

Mindre sperrer

Grytting jobber daglig med datakriminalitet, og har sett en utvikling med sosiale medier som han liker dårlig.

– Sperrene for å utlevere seg er mindre nå til folk en ikke aner hvem er. Konsekvensene er desto større med dagens sosiale medier hvis bilder og videoer havner på avveie. Det kan få store sosiale konsekvenser og for arbeidslivet. Det som driver personer til å vise seg naken er spenning, naivitet og en drift, sier Grytting.

Jostein Gravdal, politioverbetjent ved etterforskeravdelingen, oppfordrer folk om å tenke seg om to ganger før en utleverer seg på nett.

– Jeg vil også oppfordre foreldre om å snakke med ungene sine. Ungdom under 18 år er spesielt utsatt for slike svindler, siden de utforsker mye og er i en fase i livet der de eksperimenterer. Vi lever i en datatid, og det må gå en grense for hvor naiv det går an å være. Det går an å finne ut ganske mye om en person gjennom data som ligger på internett. Alt blir målt og registrert, sier Gravdal.