Mamma hadde lyst til å gjøre noe annet et år. Hun hadde jobbet på Røyslimoen skole i 24 år før vi dro. I hele livet mitt har jeg bodd på Lillehammer. Jeg har bodd i det samme huset, gått i samme barnehage og på samme skole, hatt venner som jeg har kjent siden jeg var et år. Jeg har spilt på Roterud IL i tre år og danset hos Jomo på Lillehammer og Gjøvik dansesenter like lenge. Jeg har egentlig ikke likt så godt forandringer, og syntes livet mitt var veldig bra. Men nå skulle vi gjøre noe helt nytt! Det neste året skulle jeg flytte hele livet mitt til Benalmadena, en liten by rett utenfor Malaga. Spennende, og litt skummelt!

Slik er livet i Spania

Filip Simensen Toft har levde hele sitt niårige liv på Lillehammer. Men så ville mamma ut og reise. Nå har han bodd et halvt år i Spania, og har skrevet til GD om hvordan det er å begynne på nytt i et annet land.

 

Her er vi nå

Vi har nå bodd her siden august. I denne tiden har det vært masse varme og sol! Pappa og katten vår er hjemme på Lillehammer og passer på huset. Storebrødrene mine, Vetle og Trym, er også hjemme i Norge. Men heldigvis har pappa vært på besøk flere ganger, Vetle har vært her og Trym skal komme litt senere.

Det er mye å gjøre her i Andalucía i fritiden. Jeg har badet masse i havet og i bassenget ved leiligheten vår. De første månedene dro jeg ofte sammen med venner og badet etter skolen, enten på stranda eller hjemme hos hverandre. Jeg har vært rundt omkring i mange små og større byer som ligger her i nærheten. Det har vært fint og morsomt å se nye steder! Alt er egentlig ganske annerledes enn på Lillehammer. Mijas er den fineste byen jeg har vært i, synes jeg. Jeg drar dit stadig vekk. Det er et hyggelig, lite sted med verdens minste sjokoladefabrikk og eseldrosjer. Utsikten fra byen er kjempefin! Vi har også vært på fjellturer i Mijasfjellene sammen med venner fra skolen. Det var der jeg brakk armen min! Et annet sted vi har vært på fjelltur er El Torcal. Der var det veldig spesielle fjell!

 

DNS Malaga

Dette er navnet på skolen her i Benalmadena, som ligger i provinsen Malaga. Første dagen var jeg litt sjenert, jeg kjente jo ingen. Mamma og jeg er de eneste her fra Lillehammer. Men andre dagen pratet jeg i vei og lekte med de andre!

Jeg trives kjempegodt i klassen min! Klassekameratene mine er veldig morsomme og snille! 3. og 4. klasse går sammen og vi er 20 elever. Det er både norske, spanske og barn fra flere andre land i klassen min. Skolen min er en IPad- skole og alle elevene har sin egen IPad. I klassen min lager vi ofte bøker på iPaden. Vi har mange framføringer for hverandre der vi presenterer arbeidet vårt. Jeg synes det er morsomt fordi jeg liker å fremføre ting foran andre. Siden vi bor i Spania har vi tre timer med spansk i uka. Det liker jeg veldig godt!

 

På DNS Malaga har vi elever fra 1.-10. trinn. Her leker elever fra alle trinn med hverandre! Det er veldig annerledes enn hjemme på Lillehammer. Der leker f.eks. fjerdeklassinger bare med fjerdeklassinger. I friminuttene her spiller jeg fotball sammen med barn fra 2.- 7. klasse. Det liker jeg godt fordi da lærer jeg å leke med barn som er både eldre og yngre enn meg. Jeg blir også veldig godt kjent med de andre elevene på skolen. Alle elevene på hele skolen har skrevet under på et mobbeløfte. Jeg tror at alle elevene har det fint her, og ingen blir ertet eller mobbet.

Lunsjen her er kjempegod og jeg gleder meg alltid til vi skal spise! Kl. 11 samles 1.–7. trinn i kantina der Silja og Dori har laget varm lunsj til oss. Maten varierer fra dag til dag og er både litt spansk og litt norsk. Tacosuppe er favoritten min! Jeg synes Silja er verdens beste kokk! Det er også en disk med forskjellig kald mat og grønnsaker. Vi har faste plasser på bordene, som vi skifter ca. hver 9. uke. Vi sitter sammen blandet med elever fra første til 7. trinn. Alle har sin egen vaskeuke og vi hjelper hverandre!

 

Fotball

I Norge har jeg holdt på med mange forskjellige idretter. Da jeg kom hit til Spania hadde jeg lyst til å danse hip hop og spille fotball. Foreløpig har jeg ikke hatt tid til mer enn fotball, for fotball for barn her er veldig annerledes enn jeg er vant til.

Først måtte jeg prøvespille i ca. to uker for Benalmadena Atletico, Benjamin, lag A. For å få komme med på laget måtte jeg være god nok. Da jeg fikk beskjeden om at jeg hadde spilt meg inn ble jeg veldig, veldig glad!

Vi trener 3 dager i uka, og vi har også hatt en del teori. Alt skjer på spansk, jeg må skrive på spansk og snakke engelsk eller spansk. Det er bare jeg på laget mitt som er fra Skandinavia. Riley, en av de andre spillerne, er engelsk, ellers er de andre spanske. Trenerne mine, Alberto og Juan, er ikke akkurat så veldig gode i engelsk …#8230; i starten skjønte jeg ikke så mye, jeg måtte se på hva de andre gjorde og prøve å gjøre det samme. Nå forstår jeg litt mer, men jeg må fremdeles se på de andre.

Det er mye strengere og tøffere på treningene her for barn og unge. Det liker jeg! Trenerne krever mye innsats, veldig høyt tempo og at vi må være veldig fokuserte hele tiden. Laget mitt spiller i en offisiell liga og det er veldig mye styr med papirer for å gjøre meg klar til å spille offisielle kamper. Men jeg har vært med på treningskamp og gleder meg til jeg får spille de andre kampene!

Venner

Jeg har blitt god venn med alle på det spanske laget mitt. De er snille! For noen uker siden var jeg bursdagen til Jan, en av de spanske guttene på laget. Det var en paintballbursdag i en liten landsby et stykke unna Benalmadena. Det var første gang jeg spilte paintball og skikkelig morsom! Jeg forsto ikke alt instruktøren sa, så Pablo måtte oversette noe til meg på engelsk. Neste uke skal jeg i Riley sin bursdag!

 

Det er fint å ha spanske venner fordi man lærer seg å bli kjent med folk fra andre land, og jeg blir bedre til å snakke både spansk og engelsk. Fordi mange i klassen min kommer fra ulike land lærer jeg masse om forskjellige kulturer og tradisjoner også. F.eks. lærte vi om hvordan Halloween feires i Mexico fordi Lisi i klassen min kommer derfra. Vi hadde en super Halloweenfest!

I år skal klassen min ha et skuespill om spanske juletradisjoner! Vi skal også synge spanske julesanger. Hele skolen har en felles juleforestilling og temaet er «jul Verden rundt på ulike språk». Jeg gleder meg kjempemye!

Hjem til jul

Nå nærmer det seg jul og vi skal snart dra hjem til Lillehammer på juleferie. Ida har kommet på besøk og det er jeg veldig glad for. Hun er en av vennene mine som jeg har kjent lengst, og det er godt å se henne igjen.

Vi får faktisk litt julestemning i Spania også, selv om det ikke er snø her. Og selv om julenissen ikke finnes her ... Det er annerledes, men bra også!

Jeg tenker at jeg har opplevd at forandringer kan være både litt trist, bra og spennende! Jeg tror nok jeg kommer til å fikse det mye bedre heretter. Det gjør jo at jeg får muligheter til å prøve noe nytt!

Livet i Spania er fint!