Gå til sidens hovedinnhold

Bedre tider for Peer

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


I flere år har Peer Gynt AS slitt med å få nødvendig forutsigbarhet for hva de kan vente i støtte fra staten. Regjeringen avviklet knutepunkt finansieringen i 2016. Med et pennestrøk, ble det langsiktige og forutsigbare perspektivet i finansieringen av det vi kan kalle noen monumenter i norsk kulturliv fjernet.

Peer Gynt har mange venner. Lovordene sitter som regel løst når politikere forlater teateramfiet på Gålå sammen med hundrevis av begeistrede publikummere. Slik har det vært uavhengig av hvilket parti som har hatt nøkkelen til kulturdepartementet.

Begeistring og politisk sympati til tross; høsten 2019 kom beskjed om at Kulturrådet kuttet i statsstøtten. Kuttet ble forklart med at Peer Gynt-stemnet gikk bra, og at det handlet om å utligne mellom festivaler. Peer Gynt AS gjorde rett og slett jobben litt for bra!

Det er derfor viktige signaler som nå kommer fra Høyres stortingsgruppe, om at det er vilje til igjen å gjøre statsstøtten mer forutsigbar. Olemic Thommessen har vist den samme viljen tidligere. Når lederen av Stortingets kultur- og familiekomité, Kristin Ørmen Johnsen viser samme vilje, forutsetter vi at Thommessen har fått gjennomslag både i eget parti og hos Venstre-folkene som leder Kulturdepartementet. Da må statsstøtten være på plass når statsbudsjettet legges fram utpå høsten.

Vi trenger fyrtårnene i Festival-Norge. Vi trenger støtteordninger som gjør de beste arrangørene bedre. Tidligere kulturminister Trine Skei Grande (V) snakket i fjor høst om å evaluere festivalfinansieringen i Norge. Vi håper signalene fra Høyre betyr at det kommer et oppgjør med en ordning som har fungert dårlig.

Krisetid for scenekunsten – men i Gausdal blir det Ibsen-premiere i helt ny teatersal

Har ikke Peer Gynt politikervenner med gjennomslagskraft?