Gå til sidens hovedinnhold

Behovet for å møtes, flørte eller kline bak en busk er stort

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.


Nok en maihelg står for tur. Nok en helg er det stor sannsynlighet for at ungdom kryper ut av sine hi for å møte jevnaldrende. Etter et annerledes år med mindre sosial kontakt, er behovet for å møtes, flørte eller kline bak en busk er stort.

Å samles til utendørs fester har ungdom gjort i mange år, både i byene og på bygda. Utfordringen er alkoholen og andre rusmidler de unge kan bli fristet til å prøve. Forrige helg samlet hundrevis av mindreårige ungdommer seg i Årettadalen, Badedammen og Strandpromenaden i Lillehammer. Ungdom helt ned i 9. og 10. klasse deltok. Noen ble kjørt bort med ambulanse. Andre fikk polititransport hjem.

Enhver forelder som har barn i ungdomsalder bør gjøre seg kjent med stedene der ungdom samles. Både for å kunne passe på sine egne barn og for å sende et signal om at det ikke er fritt fram.

Yr ungdom er normalt når blomstene springer ut

I Nord-Gudbrandsdalen har politiet varslet om økt bruk av sterke narkotiske stoffer blant unge. Politiet alene har ikke ressurser til å passe på ungdommen i alle distriktets byer og bygder. Derfor må foreldrene i større grad på banen. Sist helg sa politiet, som patruljerte festene på Lillehammer, at foreldre til mindreårige er for passive. Det holder ikke å skylde på at barna ikke svarer på en sms. Foreldre kan ikke kreve at en 10.-klassing kommer hjem kl. 19, men dersom svaret uteblir kan det være lurt å rusle seg en tur. Foreldre kan også engasjere seg som Natteravner eller organisere egne vaktordninger.

I år er det ekstra viktige å passe på de unge. Flere av dem forteller om ensomhet og psykiske plager. Ungdommen trenger å møte jevnaldrende, men samtidig lurer koronaviruset bak neste sving. Smitte kan fort spre seg på tvers av kommunegrenser. De unge som møtes på fest tenker naturligvis på helt andre ting enn smittevern.

Yr ungdom er normalt når blomstene springer ut. Mer enn noen gang trenger ungdommen å kjenne på at det kribler i kroppen fordi de gleder seg til noe gøy. Foreldrene må være med å skape trygge rammer for at ungdom skal få være ungdom i et annerledes år.

Les også

Her har hundrevis av ungdommer samlet seg: – Det er mye drikking og noen episoder med slåssing

Les også

Politiet etter ungdomsfestene: – Foreldre med dårlige unnskyldninger

Les også

Lever med festbråk fra Årettadalen nesten hver helg