Gå til sidens hovedinnhold

Ber folk i karantene holde seg vekk fra butikkene

Artikkelen er over 1 år gammel

Statsminister Erna Solberg ber folk i hjemmekarantene om å holde seg borte fra butikkene.

(Nettavisen:) Folk som bryter karantenen kan bli fengslet, var beskjeden fra statsminister Erna Solberg lørdag.

- I Spania får folk kun gå i matbutikkene og på apoteket, kan det være tiltak som også blir satt i verk her? spurte NRK under søndagens pressekonferanse.

- Smittevernsmyndighetene må gi oss vurderinger på det. Nå har vi ekstremt strenge tiltak i Norge for øyeblikket, og hvis folk følger de er det ikke nødvendig å gå så mye lenger, sa Erna, og la til:

- For alle som er i karantene så er det viktig å huske på at de ikke skal i butikken. De kan gå på tur ute, frisk luft er bra for alle, men man må holde avstand til andre mennesker.

Anbefaler ikke, men...

Til alle de som er redd for at de bryter karantenen hvis de drar i dagligvarebutikken kommer nå myndighetene med en presisering.

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler ikke at du drar på butikken, men uttaler samtidig følgende til NRK:

– Det er en åpning for at du kan handle mat. Hvis ikke det er mulig at andre kan handle for deg, kan du gå hvis du så godt som mulig unngår andre. Gå på tidspunkter når andre personer ikke er til stede. Rådene skal være praktisk gjennomførbare, sier lege og smittevernvakt Helena Niemi Eide ved FHI, til NRK.

Les også

Her sender Silje bakervarer hjem til folk med bud

Hold avstand

Hun understreker likevel forskjellen på butikk- og kafébesøk, og ber deg også unngå offentlig transport:

– Det viktige er å unngå nærkontakt med andre. Det er primært dråpesmitte, så hvis du holder deg mer enn én til to meter unna andre så har du liten sjans for smitte, sier Eide.

Mye tyder på at folk respekterer karantenen de har blitt tildelt og at flere har innført hjemmekontor. Fredag var det tilnærmet folketomt i Oslos gater i det som pleier å være rushtid.