Gå til sidens hovedinnhold

Turfølget er hentet ned fra Besseggen

Artikkelen er over 5 år gammel

Et helikopter har fraktet ut et følge på 16 og satt dem av ved Gjendesheim.

Innsatsleder Tor Trønnes forteller at helikopter kom klokka ni, og har hentet ned gruppen i to omganger. Nå er alle ivaretatt og inne på DNTs turisthytte Gjendesheim for debrifing.

 

- Alle er etter forholdene i god form. Slik jeg forstår det så skal følget hatt telt og fjellduker tilgjengelig gjennom natta, sier innsatsleder.

Politi og Røde Kors har mannskaper til stede på Gjendesheim.

DNT-følget på stedet vil ikke uttale seg til pressen og henviser DNT i Drammen.

Turen var i regi av DNT Drammen og Omegn og Telemark Turistforening og ifølge daglig leder Simon Torgersen var det ingen form for fare.

– Jeg har snakket med turfølget i dag tidlig, og det er bra vær i området. Alle har sovet litt i natt, og det er god stemning i gruppen, sier Torgersen.

På Gjendesheim er det vind og regn torsdag formiddag.

- Været var bedre tidlig i morges – og det var godt vi fikk hentet dem ut tidlig, for nå rusker det seg mer til, sier Trønnes til GDs reporter på Gjendesheim.

Et følge på 16 personer, seks bevegelseshemmede og 10 ledsagere, har i natt sovet ute ved Gjendesheim, fordi det ikke lot seg gjøre å hente dem ut med helikopter onsdag kveld.

Operasjonsleder Geir Stavheim ved politiets sentral i Lillehammer forteller at helikopteret i går slapp ned noe utstyr til følget.

Det var da for sterk vind til å lande for å frakte dem ned til Gjendesheim.

- Jeg har snakket med turfølget i dag tidlig. Det er bra vær i området. Alle har sovet litt i natt, og det er god stemning i gruppa, sier Simon Torgersen, daglig leder i DNT Drammen og Omegn i en pressemelding fra DNT.

DNT opplyser at turen er i regi av DNT Drammen og Omegn og Telemark Turistforening og kalles «Klart det går!»

- Dette er turer tilrettelagt for bevegelseshemmede. Slike turer har vært arrangert i DNT gjennom flere år, og denne turen har vært planlagt over lang tid. Alle risikovurderinger og planverk rundt turen er godt ivaretatt, sier Torgersen.

DNT forklarer at planen var å bruke tre dager over Besseggen. Men i går kveld ble et av teltene ødelagt, og deltakerne var slitne. Turlederne tok da en avgjørelse om å be om hjelp i en så tidlig fase at det ikke oppsto noen form for fare.

Ble for krevende

- I dag er det mindre vind, og sammen med hovedredningssentralen vurderer vi hvilken ressurser vi kan benytte. Trolig er det mest aktuelt med en Sea King som kan frakte de seks ned i ett løft. Luftambulansen kan bare to om gangen, sier Stavheim torsdag morgen.

- Er det aktuelt at de går ned?

- Nei, her snakker vi om seks bevegelseshemmede med cerebral parese, der turen er blitt for krevende å gjennomføre, sier Stavheim.

Meldte fra onsdag kveld

Følget befinner seg ved sørenden av Bessvatnet, på snaut 1.400 meter over havet.

Politiet i Gudbrandsdal fikk melding om problemene i halv åtte-tiden onsdag kveld, etter at det blåste opp i fjellet.