Gå til sidens hovedinnhold

Bevar Sykehuset Innlandet Lillehammer og Granheim Lungesykehus

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Granheim lungesykhus og Lillehammer sykehus må fra pasientenes side sees i sammenheng. Begge er livsviktige for pasientene. Liv, helse og livskvalitet ved alvorlig sykdom, samt god rehabilitering, må brukes som stikkord for at man må bevare og samtidig sørge for at pasientene får den hjelp og oppfølging som er nødvendig ved akutt alvorlig sykdom.

Granheim lungesykehus er besluttet nedlagt fra 1.1. 2021. Det vil gå utover pasienter fra hele landet. Granheim er landets eneste spesialsykehus for lungepasienter, der man finner den spesialkompetansen som disse pasientene trenger, og der man også finner gode rehabilitetsmuligheter i form av naturskjønne omgivelser. Det er svært viktig. Dette vil altså sykehusledelsen legge ned, uten at det finnes noen form for erstatning i så måte. Det er planlagt å flytte disse pasientene til Sykehuset Innlandet på Lillehammer, noe som aldri vil kompensere for det Granheim kan levere.

Lillehammer sykehus omfavner pasienter fra hele Gudbrandsdalen og Ottadalen. Reiseavstandene er urimelig lange nok som de er, om man ikke også skal pålegge alvorlig syke folk en lengre avstand ved å bygge et Mjøssykehus som etterhvert har krympet i både omfang og størrelse. Prislappen for dette sykehuset vil nok stige. Det er vel ikke urimelig at det her vil komme en kostnadssprekk av dimensjoner når man ser på lønningene til alle direktører, underdirektører, konsulenter og det som mere er i denne røren av en ledelse.

Lillehammer var før Helseforetaksmodellen trådte i kraft den 1.1. 2002, og deretter Samhandlingsreformen i 2012, et fullverdig akuttsykehus som hadde spesialister og leger på alle plan som kunne hjelpe og ivareta pasientene tilbake til et fullverdig liv etter behandling og godt opphold der pasientene var i fokus. Det som er brukt av kroner og øre i alle disse årene kunne vært brukt til oppgradering ved lokalsykehusene våre.

Man kan for øvrig i GD lese at Sykehusdirektør Alice Beathe Andersgaard snakker om en drift som gir åtte millioner kroner i underskudd hver mnd. Hvordan kan man kan få til et slik underskudd? Hvor har disse pengene har tatt vegen?

Fjern Helseforetaksmodellen, sykehusledelsen med Andersgaard i spissen og øvrig ledelse som går for nedleggelse av lokalsykehusene våre. Få inn nye folk som ser pasientene og viktigheten av å komme under kyndig hjelp uten å forlenge reiseavstandene og gjøre situasjonen verre for alle pasienter som sokner til Lillehammer. Bevar Granheim og Sykehuset Lillehammer, og tilbakefør livsviktige funksjoner. Og rør ikke infeksjonsjavdelingen.

Mari-Anna Naarstad, Otta