Gå til sidens hovedinnhold

Biblioteket er mer enn en plass med bøker!

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et bibliotek er ikke bare en plass hvor folk går inn og ut for å låne bøker. De ansatte på bibliotekene rundt om i Oppland og Hedmark har en hverdag som handler om mer enn bøker. De gjør en fantastisk jobb for lokalsamfunnet. De gir mange en trygg havn og varme. Barn, unge, eldre og psykisk syke og innvandrere bruker bibliotekene som et trygg og godt sted hvor ingen stiller spørsmål om hvem, hvilke bakgrunn eller hvor de er fra.

Når kommunene skal se på pengesekken, er det kultur det ofte går utover. Vi bør holde politikerne i øra å synliggjøre den jobben og hvor viktig det er med et bibliotek i kommunene.

Vi bør også få kommunene til å skjønne viktigheten av skolebibliotek, slik at elevene får lett tilgjengelighet på bøker og hjelp til å finne de rette bøkene. Vil trekke frem Sør-Odal kommune som bygger ny skole med eget skolebibliotek og bibliotekar her er det mange som har mye å lære, sånn burde det være på alle skoler.

Folkebibliotekene har gjennomgått store endringer de siste årene, og fremstår som attraktive og viktige møteplasser i lokalsamfunnet. Bibliotekene bør styrkes for å kunne leve opp til sitt samfunnsansvar som uavhengig og kompetente kunnskapsformidlere. Folkebibliotekenes driftsbudsjett må styrkes for å sikre fortsatt utvikling.

Fagforbundet Hedmark og Oppland arbeider for at det legges til rette for flere meråpne biblioteker at det videreutvikles som en kommunal arena for tilgang og opplæring i bruk av digitale ressurser og styrker bibliotekets rolle som kommunens arbeid med integrering. At det det videreutvikles som en aktiv arena for kunnskap, debatt og kulturformidling.

Bruk stemmeretten så kulturen i din kommune styrkes. Kultur er en arena for styrket folkehelse!

Alexander Dahl, Leder Yrkesseksjon Kirke Kultur og Oppvekst, Fagforbundet Oppland og Camilla S. Karlsen, leder Yrkesseksjon Kirke Kultur og Oppvekst, Fagforbundet  Hedmark