Både på Tingstadjordet og på Lillehammer var det 17 minusgrader like før start på Fredagsbirken. På Raudfjellet har løypesjef Tor Skraastad nettopp målt minus 18.

– Vi sitter noen karer her i et telt og fyrer, forteller han.

- Jeg sitter med noen som har vært med omtrent siden starten i 1932, og de sliter med å huske at det har vært så kaldt noen gang. For ti-tolv år siden var det visst et par og tjue minusgrader, men dette er noe av de laveste temperaturene vi har hatt. Heldigvis er det nesten vindstille. Det er nok surt å stå på Tingstadjordet og vente på starten, men bare løperne kommer i gang, får de varmen i seg.

Klokka 08.30 startet de første løperne å skøyte over fjellet. Totalt skal 1.400 deltakere gå de 54 kilometerne fra Rena til Lillehammer i dag. Skraastad kan fortelle om kjempefine forhold, til tross for kulden.

– Det har kommet litt nysnø i natt, så det er noen partier med snø i sporet over toppene, men sporene er harde, og kommer til å holde godt, så dette ser veldig bra ut. Traseen er så hard at i dag kunne du kjørt bil over fjellet fra Rena til Lillehammer! sier løypesjefen.

Turrennreglementet tillater start i temperaturer ned til 25 minusgrader, skriver Birken på sine nettsider. Arrangøren oppfordrer deltakerne som står og venter på start til å kle seg godt, og å ha med varme klær i sekken, og ha på en ekstra boblejakke eller lignende før start.