Gå til sidens hovedinnhold

Bitcoin - strømsløsing med offentlig støtte

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvorfor er det ikke mer fokus på unødvendig bruk av strøm i verden? For å unngå storstilt utbygging av norsk natur for å produsere strøm er vi allerede avhengige av enorme investeringer i energieffektivisering. Likevel støttes etableringer av såkalte datasentre stadig vekk med offentlige midler, men strømsløsingen med Bitcoin er det få som er klar over. Selv om datamaskiner stadig blir mer strømsparende, bruker en betaling med bitcoin en million ganger så mye strøm som en betaling med kredittkort. Sammenlagt sløser bitcoin bort mer strøm enn hele Argentinas strømforbruk!

Dette er bare en av mange såkalte kryptovalutaer som samfunnet kaster bort masse strøm på.

Bankvesenet bruker selvsagt også strøm, men de ligger langt under disse unødvendige ekstra valutasystemene.

Nå er det snakk om nok en etablering av ”datasenter”. Denne gang er det Vågå som har gått med på et konsept som ligner sterkt på det som dukket opp i Alvdal, og viste seg å bli nok en Bitcoin-satsing. Politikere sultne på nye arbeidsplasser lar seg lokke og inngår avtaler som medfører enda mer sløsing av strømmen vår. Til media sier ordfører i Vågå at datasentralen er en del av det grønne skiftet, men sannheten er at dette hindrer det grønne skiftet.

Etableringen vil dessuten bidra til å drive kraftprisene videre oppover, og arbeidsplasser vet vi at det blir lite av når det kommer til stykket.

I tillegg etableres datasentralene på steder der ufattelig mye spillvarme ikke kommer til nytte. I stedet blåses varmen ut i det fri med bråkete kjempevifter, eller varmer opp grunnfjellet der anleggene legges i gamle gruver. Ufattelige mengder energi går derved til spille.

Heller enn å forby sløsing av strøm på ting vi ikke trenger, støtter kommunen i stedet etableringer av slike strømsløsende innretninger, og planlegger utbygging av vernede vassdrag for å dekke strømbehovet.

Det er på tide at samfunnet slutter å støtte ekstrem strømsløsing. Stortinget bør vedta lover som gjør kryptovaluta ulovlig, vi klarer oss godt med de vanlige valutasystemene. Det bør lages lover som kun tillater datasentraler som har samfunnsmessig nytte, og disse bør ikke få subsidiert strøm.

Nelly Einstulen, Naturvernforbundet i Ottadalen og Sel