250.000 til ung Bjørnson-satsing

Aulestad 1901. Bjørnstjerne Bjørnson på verandaen (Foto: Dagny Bjørnson, tilhører Maihaugen)

Aulestad 1901. Bjørnstjerne Bjørnson på verandaen (Foto: Dagny Bjørnson, tilhører Maihaugen) Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

Oppland fylkeskommune får en kvart million kroner til Bjørnsonforestilling for ungdom.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

- Nå ligger alt til rette for at ungdom i Oppland skal få møte den samfunnsengasjerte Bjørnson på scenen neste høst, sier Tone Ystanes i Kulturmenyen i Oppland.

- Vi har nå fått vite at vi får 250 000 kroner av Norsk forfattersentrum til forestillingen ”Ordets Kraft”. Norsk Forfattersentrum har i alt delt ut 2.2 millioner til 19 ulike litteraturprosjekter for formidling av litteratur til videregående skoler, og vi ble veldig glade for å få vite at vårt prosjekt var et av de heldige, sier hun.

”Ordets kraft” er et samarbeidsprosjekt mellom Oppland fylkeskommune (Kulturmenyen) og Maihaugen (Dikterhjemmene) om produksjon av en ny forestilling. Forestillingen skal ut til ungdomsskolen og den videregående skolen i Den kulturelle skolesekken høsten 2010. Prosjektet løfter fram den samfunnsengasjerte Bjørnstjerne Bjørnson; Bjørnson som en internasjonal skikkelse i kampen for blant annet slovakene på begynnelsen av 1900-tallet.

Forestillingen er en del av fylkeskommunens bidrag til Bjørnsonmarkeringen i 2010.

- Gjennom forestillingen ”Ordets kraft” vil vi at elevene nettopp skal få et møte med den engasjerte samfunnsborgeren Bjørnstjerne Bjørnson, sier Tone Ystanes.

Ved å ta tak i kilder som brev, artikler, taler og biografisk materiale vil vi vise dem hvordan Bjørnson gjennom sitt usedvanlig sterke samfunnsengasjement klarte å sette fokus på urettferdighet – ikke bare i et nasjonalt perspektiv, men særlig internasjonalt.

Slik vi ser det er Bjørnsons bruk av ordet – i sin litteratur, i sine brev, i sine artikler, taler og dramatikk et verktøy for å påvirke, for å gjøre noe med urettferdighet og undertrykkelse. Hans enorme kraft og integritet gjorde at hans engasjement faktisk gjorde en forskjell. Selv om hans engasjement knyttet til slovakene foregikk ganske sent i hans liv, vil Bjørnson fremstilles som en ung mann på scenen. Dette vil være med på å forsterke vårt syn på Bjørnson som et engasjert og radikalt menneske. Målet med produksjonen er å bryte ned bildet av Bjørnson som gammelmodig og litt utdatert og støvete. Dessuten ønsker vi å formidle til ungdom at engasjement er viktig, og kan gjøre en forskjell.

Forestillingen vil være for elever i ungdomstrinnet og den videregående skole. Den vil bli vist på Aulestad for elever i nærområdet. Der vil den inngå i et større opplegg med bla omvisninger i Bjørnsons hjem, utstillinger og annet. Forestillingen skal sendes ut på turné til alle videregående elever i Oppland.

Artikkeltags