- Her er våre Ingrid Sletten-luer

 Åse Trinerud og Maren Brukrogen Enersen har laget sånne luer som Ingrid Sletten av Sillejord hadde.

Åse Trinerud og Maren Brukrogen Enersen har laget sånne luer som Ingrid Sletten av Sillejord hadde. Foto:

Artikkelen er over 7 år gammel

- Det var Bjørnson som skrev om Ingrid Sletten. Han var gammel og grå og sa mye klokt. I Gausdal går de kreativt til verks for å lære om Bjørnstjerne Bjørnsons liv og diktning.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Tirsdag ville han fylt 177 år, salig Bjørnson. . Bursdagen og inngangen til det store Bjørnsonåret 2010 ble behørig markert på særs kreativt vis i «hjembygda» hans Gausdal. Elever fra femte, sjette og sjuende klasse ved Fjerdum skole har latt seg inspirere av Bjørnsons diktning i strikk, vev og tegning, alt under veiledning av kunst- og håndverkslærer Åse Johanne Gilleberg. I går ble deres Bjørnson-utstilling åpnet på Kulturkafeen.

Sletten-luer

- Vi har strikka Ingrid Sletten av Sillejord-luer, forklarer Maren Brukrogen Enersen og Åse Trinerud fra femte klasse.

- Ingrid Sletten var en fattig jente som ikke hadde sølv eller gull, bare ei sånn lue til minne om mamman og pappan sin. Den gjemte hun for hun ville bruke den som brud, men så ble hun aldri gift og til slutt, da hun skulle finne lua, så var det bare en tråd igjen. Den var spist opp av små dyr, kan Maren referere fra Bjørnsons dikt.

- For en trist historie! Ingrid må ha vært veldig lei seg som aldri ble gift!

- Nei. Jeg tror hun var mer lei seg for at lua ble borte, tenker Maren, som kan mye, mye om Bjørnson.

- Han var en av de fire store sammen med en som het Aleksander og en Jonas og Henrik Ibsen! Det leste jeg i avisa i går. Jeg har sett bilde av Bjørnson. Han var gammel og grå. Han bodde på Aulestad og sa mye klokt. Det var han som fant på «å lese til øyet blir stort og vått».

Visste du dette om Bjørnstjernes do-vaner?

Vev og tegning

At Bjørnson hadde bursdag i går, at det neste år er hundre år siden han gikk bort og at han skrev nasjonalsangen vår, det vet sjetteklassingen Magnus Nordsletten godt. Han og klassekameratene har tegnet tørrpasteller inspirert av et annet bjørnsondikt, «Haren og reven». De har skrevet egne versjoner også.

- Men mitt er veldig kort, altså. Bare en setning, faktisk. «Reven lusker i mørket». Det er diktet mitt, ler Magnus.

Sjuendeklassingene har vevd små veverier inspirert av diktet «Treet».

- Bjørnson skrev også mange skuespill og engasjerte seg i mye, forklarer Frida Homb og Ingvild Klophus, som kan ramse opp flere Bjørnson-verk.

- Men dere leser kanskje ikke så mye Bjørnson på fritida?

- Ikke akkurat. Da leser jeg heller krim, sier Frida.

LES OGSÅ: Første Bjørnstjerne-doktor på 40 år

Her er Bjørnstjerne Bjørnsons bibliografi

Artikkeltags