Det er til stor inspirasjon når sentrale reiselivsaktører er optimister foran den «annerledessommeren» som snart er her. Det er like forståelig at mange går med klump i magen. Innlandet har mange av Norges mest populære reisemål, både for langtidsopphold og kortere turer. Antall gjestedøgn har økt jevnt og trutt de siste årene og mange har investert mye i egen og andres arbeidsplass.

Det står stor respekt av innsatsen reiselivet har gjort for å bygge opp destinasjoner, unike opplevelsestilbud, overnattingssteder og spisesteder som får besøkende til å drømme seg tilbake og matopplevelser i verdensklasse. Nå vet vi at smitteverntiltakene begrenser sterkt hvem som kommer på besøk i sommer. Det er utfordrende, men det er også en mulighet. Vi er mange nordmenn som med fordel kan bli bedre kjent i eget land.

Ikke minst er det en mulighet som vi i Innlandet må benytte oss av. I eget fylke kan vi vandre Pilegrimsleden, svømme i den største innsjøen, klatre det høyeste fjellet, fiske i den lengste elva og spise trygg mat fra Norges spiskammers. Vi har middelalderkirker, stavkirker og ruiner. Vi har klatreparker, sykkelløyper, via-ferrata, kokkekurs, bob- og akebane, ost, øl og pølser. Villmark, urbane bymiljøer, godt merkede turløyper og sjarmerende landsbyliv. Vi har museer, kunst, sang og musikk.

Vi, som har valgt å bo i Innlandet, kan nyte dette til hverdags, heldige som vi er. Nå kan vi også bli kjent med eget fylke som turistdestinasjon. Det kan være en styrke for oss etter krisen. I mange år har vi slitt med rekruttering til viktige utdanninger som restaurant- og matfag. Vi sliter med å finne læreplasser innen service- og samferdsel. Dette er flotte fagutdanninger og viktige næringer for oss.

Reiselivet fortjener vår oppmerksomhet og de fortjener at vi kommer som gjest, gjerne med hele familien.

Kari-Anne Jønnes, gruppeleder Høyre, Innlandet fylkesting