Gå til sidens hovedinnhold

Blodbadet er statens ansvar

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Få dager etter
at klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) tok turen til Tromsbua i Ringebu for å skryte av en positiv utvikling i tap av beitedyr til rovdyr, evakueres dyr fra sommerbeite i fjellet i grensetraktene mellom Sør-Fron og Ringebu. 14 dyr har en saueeier mistet til ulven som staten 8. august bestemte at skulle felles. Ei uke etter fellingsvedtaket kunne den fortsatt kunne gjøre skade i beiteområdet.

Norsk rovviltforvaltning har vært i endring i mange år. Skadefellingstillatelsene kommer raskere, og kommunale mannskaper som skal gjennomføre fellingsforsøk sitter etter hvert på mye erfaring. Forutsetningene for å lykkes er dermed bedre enn de tidligere har vært.

Ei uke etter Fylkesmannens vedtak om skadefelling i Sør-Fron og nabokommunene, er det likevel grunn til å slå fast at dette ikke er godt nok.

Fellingsmannskapene er kommunale. Mannskapene er i praksis ute på dugnadsarbeid. Lover og forskriftsverk kan gjøre den lokale innsatsen mindre effektiv, og statlige myndigheter er for tilbakeholdne med sette inn egne ressurser for å øke effektiviteten. Kall det gjerne unnfallent, eller tilbakeholdent. Når vedtatt er fattet, bør det ikke herske til om hva målet er. Det gjør det, dessverre. Denne tvilen er det bare statsråden som kan fjerne.

Hvis miljøministeren ønsker at Venstre i regjering skal bli husket for å ha bidratt bitte lite grann til å redusere temperaturen i rovdyrdebatten, sørger han i det minste for at rovdyr staten mener kan tas ut, faktisk blir tatt ut. Han kan starte med å gi fellingsmannskapene en anstendig kompensasjon for innsatsen, og han kan følge opp med å gi Miljødirektoratet og SNO beskjed om at de skal spille en mer aktiv rolle i skadefellingsforsøk. Og mangler det hjemmel for slik innsats, er det statsrådens ansvar å sørge for at også det kommer på plass.

Denne ulven ble sett i Sør-Fron fjellet fredag morgen: Flere gardbrukerne henter nå hjem sauene sine

Fredfylt beite den ene dagen, kan være et katastrofeområde den neste

Har funnet flere døde sauer: Ulvejegerne får kjøre inn i nasjonalparken med ATV

Ole Johan (54) måtte gå ei uke i fjellet og skyte sine egne lam: – Skjer det en gang til, slutter jeg