Bank på bordet

Organisasjonen Joyful Women (eller JoyWo) har etablert over 12 000 låne- og sparegrupper for kvinner. Foto: Hilde Ekeberg

Organisasjonen Joyful Women (eller JoyWo) har etablert over 12 000 låne- og sparegrupper for kvinner. Foto: Hilde Ekeberg

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

I kveld har jeg feiret Beijing-plattformens 20 års jubileum sammen med folk som nobelprisvinner og president i Liberia, Ellen Johnson Sirleaf, Melinda Gates, Patricia Arquette og Hillary Clinton.

DEL

Hilde Ekeberg på FNs Kvinneforum Litt starstruck, men litt mer om det viktigste først. Mange av side eventene her handler om grusomme ting som skjer med kvinner og jenter verden over. Man blir ganske fortvilet over å ta inn sannheten om hverdagen til kvinner verden over.

Barneekteskap for eksempel. Det at små jentebarn blir giftet bort til eldre menn og risikerer store helsekomplikasjoner fordi kroppen deres ikke er utviklet nok til å klare en graviditet. Å høre om hvordan voldtekt og overgrep brukes som våpen i krig og konflikt og hvordan dette fortsetter å påføre kvinner utestengelse fra samfunn og familie i tillegg til helseproblemer lenge etter at krigen er over er hjerteskjærende.

Men heldigvis handler mange av de faglige seminarene også om ting som virker. I det norske landbruket er kjønnsfordelingen ganske ujevn. De aller fleste heltidsbønder er menn. Jeg fant en statistikk som antydet at kvinneandelen var så lav som 20%. Antall arbeidstimer som de kvinnene som bor på en gård, men har annet lønnet arbeid legger inn i landbruket er også svakt synkende. I resten av verden er tallene dramatisk annerledes.

En del statistikker antyder at kvinner gjør omtrent 80% av arbeidet i landbruket globalt, men eier bare 20% av jorda selv. I enkelte land er jo forklaringen blant annet at kvinner ikke har eiendomsrett. I de aller fleste land er landbruk noe man driver med i liten skala på en bitteliten jordlapp for å forsørge familien. På den måten har man stort sett bare nok til å leve fra dag til dag og ingen kapital til å investere i egen virksomhet. Organisasjonen Joyful Women (eller JoyWo) har klart å gjøre noe med det.

Deres løsning er ”table banking”. De har dannet over 12 000 låne- og sparegrupper med 15-30 kvinner i hver gruppe. De må spare minst 2 USD hver måned. De møtes og legger pengene på bordet (derav navnet). Deretter kan pengene lånes ut igjen til medlemmene av gruppa for investeringer. De som låner pengene som et korttidslån må betale tilbake pengene på neste møte pluss 10% rente. Fordi de sparer og låner ut mellom hver møte vokser pengene fra gang til gang. Inntektene fra rentene fordeles til gruppa. Når man har vært med i gruppa i noen år kan man ta større og langsiktige lån.

Mange av disse kvinnene har aldri forholdt seg til sparing, kapital og investeringer derfor får de også opplæring. Mange av dem går videre til å drive business og får hjelp til f eks skatt. De har en egen spareordning for dem som vil spare til sine barns utdanning. JoyWo har over 1000 ansatte og har per i dag 15 millioner USD i omløp. De har møtt på noen problemer på veien. For eksempel slet de lenge med at damene lånte penger til å kjøpe kyr. Det å eie en ku er forbundet med stor prestisje i Kenya. Derfor ble mennene deres straks interessert. Mange menn overtok kua og solgte den før kona hadde betalt tilbake lånet. Derfor begynte JoyWo å råde kvinnene til å kjøpe kyllinger i stedet. For som de sa: ”No Kenyan man wants to claim the chicken!”.

De har bygget opp et stort distribusjonssystem for salg av egg. Jeg blir glad av å høre om organisasjoner som JoyWo. JoyWo hjelper kvinner til å bygge sin egen og sine barns fremtid med sine penger, sin kunnskap og sin arbeidskraft. Når det gjelder kjendisene fra ingressen så kan jeg oppsummere det slik:

1. Patricia Arquette kan virkelig området lønnsforskjeller (hun brukte jo Oscar-takketalen sin på temaet). USA trenger noen som tar den kampen.

2. Hillary Clinton har et over 20 år lang engasjement på dette feltet. Som hun sa: For 20 år siden var det radikalt og nytt å påstå at kvinners rettigheter er menneskerettigheter. Jeg er glad for at det i dag har blitt en rutine.

3. Hvis du noen gang får anledning til å høre Ellen Johnson Sirleaf tale så finner du ut at jeg ikke lyver når jeg sier at den dama kan få et par tusen mennesker til å bli helt, helt stille og bringe frem gåsehud.

Artikkeltags