Hei FN! Jeg kommer på besøk!

Hilde Ekeberg er organisasjonsrådgiver for kultur og kompetanse i Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Foto: Torbjørn Olsen

Hilde Ekeberg er organisasjonsrådgiver for kultur og kompetanse i Norges barne- og ungdomsorganisasjoner. Foto: Torbjørn Olsen

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hva i alle dager driver de egentlig med i FN? Hvordan foregår sånne FN-møter? I løpet av den neste uken vil blogger Hilde Ekeberg prøve å finne noen svar.

DEL

CSW, ECOSOC, UD, FOKUS og BLD er bare noen av de mystiske bokstavene som står i papirene jeg har lest de siste dagene. Nå er kofferten pakket og jeg er snart på vei til New York og skal overvære den 59. sesjonen i Commision on the Status of Women, derav CSW.

CSW er rett og slett FNs kvinnekommisjon og i følge Utenriksdepartementet (UD) ”det viktigste globale forum for spørsmål om kvinners rettigheter og likestilling”. Departementet kan videre fortelle at kommisjonen er underlagt FNs økonomiske og sosiale råd (ECOSOC) som igjen rapporterer til Generalforsamlingen.

20 år siden handlingsplan

I år er det 20 år siden man vedtok en handlingsplan i Beijing som fremdeles er selve grunndokumentet i arbeidet med kvinner og likestilling. Dokumentet og handlingsplanen tar for seg 12 ulike hovedområder som spenner fra ”Kvinner i væpnede konflikter” til ”K vinner og økonomi” og ”Kvinner og helse”.

20 år senere er det ingen av landene som vedtok dokumentet som har klart å gjennomføre alle handlingspunktene. Man skulle ønske seg at verden gikk fremover i løpet av 20 år, særlig når man vet hvilken sørgelig rettighetssituasjon mange kvinner i verden i dag befinner seg i. Hadde verden gått fremover kunne man f eks sett for seg at det nå var på tide å vedta en enda mer progressiv plattform.

Ikke så lystig

Det kommer ikke til å skje. I stedet kommer man til å vedta en politisk erklæring ved sesjonens åpning. Akkurat nå forhandles denne erklæringen ferdig og rapportene derfra er ikke særlig lystige. Det skal ikke så mye til før ting blir kontroversielt for de som vil minst på dette feltet. For noen land er det til og med vanskelig å svelge at kvinner og menneskerettigheter omtales i sammenheng.

Nå i innspurten står slaget blant annet om man skal fjerne alle henvisninger til sivilt samfunn og menneskerettighetsaktivister i testen. Det er en reell fare for at de som vil aller minst skal få viljen sin. Verden går på mange felter fremover, når det gjelder kvinners rettigheter og likestilling globalt er det en knallhard kamp for å stå på stedet hvil. Det beste vi kan oppnå i denne runden er faktisk å beholde fortiden.

Jeg er så heldig å få lov til å sitte i den norske delegasjonen til CSW på vegne av organisasjonen FOKUS (Forum for Kvinner og Utviklingsspørsmål).

Hva driver egentlig FN med?

I morgen skal jeg hente akkrediteringen til FN-bygget som jeg skal bruke flittig den neste uken. Det føles fremdeles som en litt pussig ting å skrive. Hva i alle dager driver de egentlig med i FN? Hvordan foregår sånne FN-møter? Hva skjer egentlig i korridorene utenfor der de offisielle talene holdes? Om du vil bli med meg inn i FN, så er det bare å følge med den neste uken.

Jeg lurer på det meste og skal prøve å finne noen svar.

Artikkeltags