Søndagsåpne bøker

Sanna Sarromaa kunne godt tenkt seg at Kiwi-butikken i første etasje holdt åpent noen timer på søndager.

Sanna Sarromaa kunne godt tenkt seg at Kiwi-butikken i første etasje holdt åpent noen timer på søndager. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Debatten om søndagsåpent raser. Hva hvis vi åpner bibliotekene i stedet?, spør Sanna Sarromaa i sin ukentlige blogg i GD.

DEL

Mange har for lengst konkludert med at søndagsåpne butikker ikke er noen god idé. På Lillehammer for eksempel vil søndagsåpne butikker bety butikkdød, konkurser, skilsmisser, selvmord og syv dagers arbeidsuke for alle.  Vi har jo allerede sett alt dette skje på slike typiske turiststeder som Rendalen og Øyer. Før var det også forbudt å servere sprit på søndager. Nå sitter alle nordmenn og super brennevin på søndager.

Likevel er jeg for søndagsåpent, men siden det er ikke like viktig som rettskriving eller likestilling, orker jeg ikke å bruke krutt på det. Det hadde vært praktisk om min egen Kiwi i nederste etasje holdt åpent noen timer på søndager. Jeg hadde en slik butikk under meg da jeg bodde i Helsinki. Jeg behøvde aldri planlegge neste måltid mer enn et par minutter i forveien! Jeg betaler fortsatt prisen for denne skjødesløsheten – jeg er å treffe på Kiwi i Øyer på søndager.

Siden Øyer er på overkommelig avstand for oss lillehamringer, lanserer jeg heller ideen om søndagsåpne bibliotek – slik som i Helsinki. Biblioteket, i motsetning til butikken, er et sted der mennesker ikke må møte opp med penger i hånda.  Dette med penger på søndager ser nemlig ut til å være et stort problem for mange. Den kulturelle dekadansen starter jo med at lommebok må tas med -  på en søndag! Dagen Gud definitivt ikke brukte penger!

I Helsinki bygges det nå et stort og nytt sentrumsbibliotek. Biblioteksjefen i byen, Tuula Haavisto, sa i avisa: ”Bibliotekets oppgave er å hjelpe mennesker til å fungere som medborgere. Det handler om å kunne lese og ha tilgang til kunnskap. Jo mer innbyggerne kan sysle og pusle med noe, dess bedre er det for samfunnsroen og næringslivet.” Det var klokt sagt, og politisk korrekt også på en søndag.

”Alt som kommer over det hverdagslige er bra for mennesker. Bibliotekets oppgave er å støtte hobbyer og interesser som krever kunnskap og rom”, fortsatte hun. På bibliotekene i Helsinki kan man låne kettlebells eller til og med en drill. Hvor ofte trenger et menneske en bormaskin? Ganske sjelden. Da er det smart å låne.

Det viktigste med bibliotek er likevel å stimulere lesekunnskaper, hos både barn og voksne. Som en motvekt til alle de raske og korte meldingene, kan biblioteket tilby lengre tekster og dypere kunnskap. Knausgård skrev forrige uke i sitt berømte svar til de svenske kyklopene: ”En roman är motsatsen: den söker komplexitet, den söker mångtydighet, den söker sanning på andra håll än de där sanningen formuleras i slagord, eller där den är inramad, fastlåst och obeveklig, rigid och oföränderlig.” Når alt annet er stengt på søndager, har man nettopp tiden og roen til å fordype seg i det komplekse og mangetydige. Derfor er søndagsåpne bibliotek en genial ting. Det er på søndager folk leser.

Bibliotek og bøker har også, og ikke minst, en egenverdi. ”Det store med bøker er følelsen av at man ikke er alene i verden”, sa den finske biblioteksjefen. På søndager er det jo så lett å føle seg ensom – gatene er helt tomme.

Bibliotek er den største kulturinstitusjonen målt i antall brukere i Norge. Ingen andre kulturinstitusjoner har så stor spredning i alder og etnisk opprinnelse som bibliotek. Burde vi heller ikke snakke om søndagsåpne bibliotek? Det har de ikke i Øyer!

Artikkeltags