Gå til sidens hovedinnhold

Aha-opplevelser fra egen by

Artikkelen er over 7 år gammel

PER R. BÆRØE Byhistorisk kvartett Thorsrud lokalhistoriske forlag

Bærøe tilhører Lille-hammers svært lille gruppe av uhyre kunnskapsrike byhistorikere. Det gjør han noe med, og gir oss andre del i sin viten – og sine holdninger.

Holdingene først! Stikkordet er «stedets ånd». Ikke i kommersiell reiselivstenkning eller som grunnlag for nasjonalisme og hujende lokalpatriotisme, men eksistensielt. Ved å kombinere så grundig kjennskap som mulig til en plass – helst hjemstedet, vil jeg tro – både geografisk og lokalhistorisk, bygger man opp en erkjennelse av tilhørighet som går lengre og dypere enn vanlig heimstad-kjærlighet.

Men her trenger vi hjelp. De fleste av oss opplever det Bærøe kaller «de forspilte muligheters tid», de uinteresserte år da anledningen til å øse av de eldre generasjoners erfaringer renner forbi. Men så kommer angeren og behovet for virkelig å vite. Som regel greier vi ikke det på egen hånd, og der kommer støtten inn, f.eks. ved en bok som dette.

Bærøe minnes uvanlig godt, og i tillegg besitter han en kombinasjon av halsstarrig nysgjerrighet og evne til kildegransking som han lar leseren ta del i ved å åpne døren på gløtt til arbeidsværelset og egne tanker.Lokalhistorie er ofte mennesker. Bærøe snubler tydeligvis over et navn iblant, nysgjerrigheten tennes; og som i tilfellet vagabonden og doktoren Johan Sundberg erstattes den av en brennende trang til å få vite mest mulig.

Vi følger med på forsker-ferden, og hygger oss med mengden av «spin-off» – sidesprangene som forteller litt om personer som dukker opp undervegs.

To andre hovedpersoner får egne kapitler: Ingval Bjølvin som forfattet Lillehammer-sangen, og livskunstneren Johan Bollerud. Begge ukjente og glemte, begge interessante når man lærer dem å kjenne.Det lengste kapitlet omhandler kvartalene nord og vest for Stortorget. Les det og – ikke minst – studer bildene.

I tillegg til artige personskildringer får du en aha-opplevelse av å innse hvordan omgivelsene du kjenner så godt, har endret seg totalt de siste 50 år. Ingenting er selvsagt, alt har sin tid!

Kommentarer til denne saken